IVAN IVAČKOVIĆ bira ANTI-KORONA muziku za vas

Ivan Ivačković je do sada proveo više od tri decenije u domaćem novinarstvu. To je sasvim dovoljno da vam se novinarstvo u ovoj zemlji – ogadi. Njemu se to, srećom po sve nas – nije desilo. Valjda zato što je pisao o kulturi, o muzici:  objavio oko dve hiljade tekstova u gotovo svim važnim novinama u SFRJ, SRJ, SCG i Srbiji.

Ivan Ivačković nije samo novinar. Napisao je i bestseler „Kako smo propevali“, za koji je dobio nagradu „Desimir Tošić“, najveće priznanje koje se u Srbiji dodeljivalo za publicistiku.

Objavio je i knjigu eseja „Pisma iz Tajnog grada“, biografskih knjiga „Umetnost pobune“, „Obe strane jastuka“ i „Priznanja pop pevačice“, kao i pesničke zbirke „Crvena mapa“ i romana „Bezverje“.

Njegova najnovija knjiga, nazvana „Između krajnosti“, vodi čitaoca kroz muziku i svet legendarne grupe Azra i njenog vođe Džonija Štulića.

Upravo Ivan Ivačković vam predlažete šta da slušate u ovo nedoba.

Sudeći po ovome što vidimo – u pitanju su pravi klasici

1. Bob Dylan: “Murder Most Foul”

Nova Dilanova pesma sve je samo ne laka. Ali ona tumači vremena u kojima živimo, čini da ih bolje razumemo. A čim nešto bolje razumemo, lakše nam je.

2. The Rolling Stones: “Jumping Jack Flash”

U svakoj nevolji, velikoj pogotovo, vredi se podsetiti neuništivosti ljudskog duha. Ovo je himna spevana u čast te neuništivosti. Uostalom, i samo postojanje Rolling Stonesa simbol je onoga što je u čoveku nepobedivo.

3. David Bowie: “Lady Grinning Soul”

Pesma čija savršena lepota deluje kao uteha uvek i svuda. Kad god ostanete poraženi glupošću čovečanstva, setite se da je ljudski rod ipak iznedrio i jednog Dejvida Bouvija.

4. Iggy Pop: “Lust For Life”

Verujem da naslov pesme – jedne od mojih najomiljenijih – već sam po sebi dovoljno govori o tome zašto je pesma na ovoj listi.

5. Janis Joplin: “Summertime”

Šta god da vas sačeka u letu koje dolazi, uživajte u moći i sjaju glasa kakav se rađa jednom u stoleću.