IZLOŽBA DUŠKA TRIFUNOVIĆA U GUARNERIUSU

 

Centar lepih umetnosti Guarnerius otvoriće 7. marta svoja vrata slikama Duška Angela Trifunovića, slikara koji je svoja prva slikarska iskustva stekao u ateljeima Lukića, Novaka, Milosavljevića.

Profesionalno se bavi slikarstvom od 1980 godine, a njegovim slikama dominira tematika urbanog pejsaža, prikazana kroz futurističku prizmu.

O njegovim slikama Mila Dimitrijević, likovna kritičarka je svojevremeno napisala:

“U delu Duška Trifunovića ukrštaju se sva opravdana pitanja kroz atmosferu dinamične i napete slike u sukobu sa strukturalizmom, prizorima neuhvatljive elektronske ere i večne zagonetke sopstvene sreće i radosti postojanja.

Teme u prisutnim delima su samo povod bilo da je ruralni objekat ill urbana površina prividni metež vidljivih elemenata, a likovna intonacija je ono subjektivno i kreativno što se da naslutiti.

Prisustvo ljudskih figura ili usamljenih predmeta samo je potvrda da se nesto mnogo značajnije iskaže. Stanje i raspoloženje, a to znači volja za životom i trajanjem“.
10.Picasso - Jacqueline avec des fleurs - 64 x 52cm Tehnics -gold plate, oil on masonite

Dragoš Kalajić je za Angelove slike govorio da počivaju na ekstra-estetskim osnovama, na prevashodno ispovednoj funkciji umetnosti:

“Dakle, u pitanju je stvaralaštvo čije težnje nisu upućene učesću u „debatama“ moderne umetnosti već neposrednom, iskrenom i formalnom bezbrižnom, izražavanju doživljaja sveta uz pomoć pozajmice jezičkog nasleđa moderne umetnosti… Te pozajmice nisu učinjene nekom spekulativnom namerom već spontano. U pitanju je veoma zanimljivo svedočanstvo zaživljavanja jezika modeme umetnosti u svesti i životu modemog urbanog čoveka, kao sastavni i skoro organski deo njegove komunikativnosti…

Mogli bi zaključiti da slikarstvo Duška Trifunovića sadrži izvanredni dokumentarni značaj jer pokazuje široku razinu primene jezika moderne umetnosti za drugačije izražajne potrebe.“

9.Proximity _ Closeness (Blizina_ Bliskost) - 101 x 101 cm Tehnics - metal, rivets, gold plate, oil on masoniteSlobodan Raičević, istoričar umetnosti, opisuje Trifunovićeve slike kao “dobru knjigu koja se može čitati na više načina”:

„Trifunovićeve slike govore da su nastale pod uticajem paganskih mitova, istočnog pravoslavlja i likovnih trendova XX veka.

Forma, čistota i sjaj kao da je preuzeta od velikih vizantijskih anonima koji su se osvedočili u tehnici kloaziranog emajla i iluminaciji starih, rukom pisanih knjiga.

Istina, nije ostao bez odjeka ni uticaj savremene grafike, šta više, mnogi radovi Duška Trifunovića predstavljaju u izvesnom smislu pokušaj saobražavanja grafičkog izraza slikarskom shvatanju. Ipak, brojni folklorni motivi propušteni kroz nadrealističku prizmu predstavljaju najvažnije izvorište sa kojeg se napaja Trifunovićeva inspiracija”.

Postavku koja će pred posetiocima biti do 27. marta čine slikarsko-skupltorski radovi, a materijali koje Trifunović koristi u svom umetničkom izrazu su metal, zlatne ploče i masonit.