JANA ADAMOVIĆ: ŽENA U STRIPU JE SVE VIŠE

 

Neke pripadnice lepšeg pola su za 8. mart dobile cvet. Poklon. Izlazak u grad. Večeru. A neke dame su rešile da za Dan žena drugima poklone – sebe – na neki način. 

Tako je Jana Adamović, jedna od najpriznatijih strip-autorki sa ovih prostora, u nedelju 8. marta u prostorijama KomunikArta otvorila strip izložbu “Šta se krčka” sa nekoliko tematskih celina.

Ovom izložbom galerija KomunikArt je obeležila Dan žena, u skladu sa programskom orijentacijom usmerenom ka promovisanju i povećanju vidljivosti autorki u savremenom stripu.

“Odabrali smo 8. mart jer sam htela da se poigram stereotipima o tome kako društvo doživljava jednu uzornu ženu, damu, a šta je zapravo ono čime mi želimo da se bavimo, ili čime ja želim da se bavim. Htela sam da pokažem šta ja zapravo krčkam i kuvam, umesto da stvarno kuvam u kuhinji. Ako je ženi mesto u kuhinji, onda treba znati da je ceo svet naša kuhinja i možemo tu da pravimo šta god hoćemo”, objasnila je Jana Adamović koncept izložbe.

Po njenom mišljenju, položaj strip autorki se drastično poboljšava.

“I dalje postoji momenti seksističkih predrasuda, uglavnom od strane publike i onih koji se ne bave stripom, jer žena u stripu ima baš mnogo. Ima predrasuda, ali se ta pozicija poboljšava zahvaljujući raznim inicijativama, poput ove koju je inicirala agencija KomunikArt”.

Prošle godine, Jana Adamović je odlikovana i velikim inostranim priznanjem – Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza u ambasadi Republike Francuske.

“Iako se orden dodeljuje ljudima za životno delo, za koje sam ja još mlada, to sam doživela kao njihov podsticaj da nastavim da stvaram. To me vrlo stimuliše jer ja više reagujem na ohrabrenja, iako se ponekad javlja inat kad vam neko kaže da ne možete. Lepo je za promenu čuti da možete i da vredite”, kaže Jana.

Ova ilustratorka i strip autorka iz Beograda sarađivala je sa francuskim izdavačem “Editions Delcourt”, a trenutno sarađuje s američkim izdavačem Dark Horse.

Dobitnica je više nagrada za strip i karikaturu. Učestvuje na mnogim grupnim, a imala je i četiri samostalne izložbe. Autorka je kolektivne izložbe “Ona se Budi / BD Egalite” strip autorki iz regiona i Francuske koja govori o kreativnom stvaralaštvu te položaju žena u devetoj umetnosti.