JAPANSKA PIJANISTIČKA DIVA POSETILA ADLIGAT

Poznata japanska pijanistkinja Aisa Iđiri posetila je Udruženje Adligat, čija je postala članica. Muzej knjige i putovanja pod okriljem ovog Udruženja pravi japanski kutak, u kojem će biti predstavljen i rad ove značajne umetnice.

Gospođica Iđiri se, sa svojim izvanrednim nastupima u Tokijskom opera gradu (2010) i Karnegi holu u Njujorku (2017) postavila na svetsku muzičku scenu, uz mnoge nagrade koje je dobila i zbog kojih je novinari nazivaju „jednom od najnagrađivanijih pijanistkinja svoje generacije“.

Pre manje od mesec dana nastupala je u prestižnom Kraljevskom Albert holu u Londonu, što je nedostižan san mnogih. A pre neki dan zasvirala je i u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, kako bi se predstavila pred desetak okupljenih članova Adligata.

Članovi Adligata sa japanskom umetnicom

„Kada pijanistkinja Aisa Iđiri sedne na klavirsku stolicu, kada njeni prsti zaplešu po dirkama, tišina se ispuni lepotom koja učini da svi prisutni namah postanu deo drugog, lepšeg, elegantnijeg, uzvišenijeg sveta“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

„Poseban talenat čija evropska sofisticiranost, žestoka strast i poetski sentiment stvaraju umetničku atmosferu“, tako je u muzičkoj kritici Record Gejitsu predstavio Aisu, a mi smo imali prilike da se uverimo u tačnost svakog napisanog slova ove rečenice.

Zato ne čudi da svakim danom njena popularnost u svetu raste, ne iznenađuje veliki broj koncerata na svim meridijanima, uvek u prestižnim koncertnim dvoranama.

Aisa se pojavljuje na naslovnim stranama mnogih muzičkih izdanja, a takođe je učestvovala i u više televizijskih serija, igranih filmova itd. Završila je, između ostalog, Kraljevski muzički koledž u Londonu, čiji je sada zvaničan počasni predstavnik. Pokretač je tokijske internacionalne klavirske asocijacije, u okviru koje organizuje tri festivala u Japanu, Italiji i Srbiji. Pa ipak, najviše je poznata kao „priznata Stenvej umetnica“