JOŠ DVE NAGRADE ZA ASIMETRIJU U SAD

Celovečernji igrani film Maše Nešković “Asimetrija” osvojio je dve nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu RiverRun u Vinston – Sejlemu u Severnoj Karolini (SAD).

“Asimetrija” je nagrađena za najboljeg reditelja i najbolju filmsku fotografiju u takmičarskom programu Re:Vision čiji je fokus na nezavisnim dugometražnim filmovima.

Pomenuti festival je pokrenut još 1998. godine, a Filmski centar Srbije podržao je nastanak i „Asimetrije“.

U obrazloženju žirija je istaknuto da Asimetriju nagrađuju „zbog prikaza poezije velikog grada kroz njegove ljude“.

Asimetrija je svetsku premijeru imala na Filmskom festivalu u Sao Paulu, a domaću na Festivalu autorskog filma u Beogradu krajem prošle godine. Tom prilikom je ovaj film osvojio dva važna strukovna priznanja: Mariji Šarac je pripala Nagrada „Marko Glušac“ za najbolju montažu, dok je Đorđe Arambašić dobio Nagradu „Aleksandar Petković Petko“ za najbolje snimateljsko ostvarenje.

“Asimetrija” je nedavno osvojila nagradu za najbolji film na Festivalu svetskog filma u Sidneju. 

Ovaj film razmatra pitanje transformacije ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju.

Sniman jednog toplog beogradskog leta donosi ljubavne priče tri para: dečaka i devojčice, mladića i devojke i na kraju muža i žene nakon 2o godina braka. Kako radnja odmiče, priče se prepliću i izdvaja se šira slika samo jednog  ljubavnog odnosa – jednog para u tri ključne faze njihovih života.

Glavne uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić. U epizodnim ulogama pojavljuju se: Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović, Milica Janevski, Momo Pićurić, Goran Slavić…

Film je snimljen po scenariju koji su napisali Maša Nešković, Vladimir Arsenijević i Staša Bajac, u koprodukciji producentskih kuća “This and That Productions” iz Srbije, “Korektif” iz Slovenije i “Nightswim” iz Italije, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Od ključnih saradnika, treba izdvojiti: direktora fotografije Đorđa Arambašića, montažerku Mariju Šarac, kompozitorku Janju Lončar, kostimografkinju Biljanu Grgur i scenografkinje Jovanu Cvetković i Jelenu Sopić.

“Snimila sam ovaj film inspirisana temama koje me progone, s idejom da dovedem u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju. Želela sam da stvorim univerzum u kome različite faze jednog odnosa mogu da postoje istovremeno, u kom možete paralelno posmatrati par srednjih godina koji se rastavlja, 25-godišnji par koji se zaljubljuje i par dece koja letnji raspust provode gluvareći po praznom gradu. Ideja je bila da se posmatranjem najstarijeg para, istovremeno tokom detinjstva i mladosti, stigne do novih saznanja i dubljeg shvatanja njihove veze, a da time što sve tri faze tog odnosa postoje istovremeno, mlađi parovi dobijaju šansu da neke svari urade i drugačije. Dakle, ono što ćete videti je mali film iz Srbije koji se pre svega bavi emocijama, a svi likovi su iznikli iz današnje beogradske stvarnosti“, rekla je Maša Nešković.

Ona je diplomirala filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti 2009. Režirala je 11 kratkih igranih i 12 dokumentarnih filmova, prikazivanih i nagrađivanih na međunarodnim filmskim festivalima kratkog i studentskog filma.

Foto: FCS promo