JOŠ DVE NAGRADE ZA JESENJI VALCER OGNJENA PETROVIĆA

Višestruko nagrađivani kratkometražni igrani film „Jesenji valcer“ reditelja Ognjena Petkovića nastavlja uspešan festivalski pohod.

Ovo ostvarenje, nastalo i uz podršku Filmskog centra Srbije, osvojilo je dve značajne nagrade na 22. Filmskom mestivalu MECAL u Bareseloni.

Festival je usled dobro poznatih okolnosti ove godine održan u onlajn varijanti, a Jesenji valcer je tom prilikom odneo Grand Prix festivala, kao i nagradu kritike.

U obrazloženju prvopomenute nagrade, između ostalog, istaknuto je da je to „film o običnim ljudima u neobičnim vremenima, okolnostima koje svi poznajemo, a ratna prošlost može biti i univerzalna i aktuelna. Film oduševljava svojim felinijevskim poetskim nadrealizmom čitavim svojim tokom, uz besprekoran tehnički aspekt i stil, kao i vešto izbrušen scenario.“

U oceni žirija kritike, pak, stoji da je ovaj srpski film nagrađen „zbog svoje sposobnosti da stvori distopijsku a realnu atmosferu“, kao i stoga što „na kritički način odražava koncept granica u kontekstu savremene Evrope“.

Petkovićev film Jesenji valcer (engleski naslov: Autumn Waltz) donosi priču o bračnom paru koji automobilom vozeći sporednim putevima pokušavaju da se izvuku iz obruča unutar koga se rat odvija. Na putu do slobode čeka ih barikada sa neprijateljski nastrojenim vojnicima…

Ognjen Petković je napisao scenario za film, režirao ga i montirao.

Među ključnim saradnicima su: direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, kostimografkinja Ana Radojičić i scenografkinja Miljena Vučković.

U filmu glume Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić,  Jovo Maksić,  Marjan Apostolović i drugi. Producenti filma su Majkl Vukadinovič i Aleksandra Lazarovski, a u okviru produkcijske kuće Mansarada. Izvršna producentkinja je Senka Nikolić. Jesenji valcer traje 18 minuta.