JUTARNJA ZVEZDA ili KAKO SE IZBORITI ZA PROMOCIJU ROMANA

 

Kada živite i radite u Srbiji kao neko ko želi da se bavi umetnošću – pre svega morate imati dozu ludila u sebi. I da: najvažnije od svega – morate imati stalan posao, koji će vam obezbediti da plaćate račune. 

Ovo je uvreženo mišljenje velike većine građana Srbije, jer, ko biva, za kulturu niko ni pet para ne daje.

Hmmmm… Pa, i nije baš tako.

Ali, ako zaista želite da se bavite umetnošću (nekim njenim vidom) morate – definitivno – imati u sebi mnogo upornosti.

Ovo naročito važi ako se bavite književnošću: zato što je u poslednjih nekoliko godina došlo do prave eksplozije izdavača i pisaca, ali i “izdavača” i “pisaca”, koji su “lepo pisali u školi”. Upravo zbog “izdavača” i “pisaca” – izdavači i pisci teško mogu da se probiju do čitalačke publike.

Ipak, ima nekoliko “malih” izdavača u ovoj zemlji koji se trude da svojim autorima obezbede promociju. I to je normalno. Ne samo da tako skreću pažnju na sebe kao izdavača nego i probijaju svoje autore, koji na promocijama uspevaju da poboljšaju svoj tiraž i približavaju se čitaocima.

Jedan od “malih” izdavača je i Otvorena knjiga (koja postoji već 17 godina i koja je u tom periodu izdala oko 350 naslova). Ova izdavačka kuća je poznata po tome što je u svoje redove dovela Zorana Petrovića, kralja fantastike u našoj zemlji. Nedavno je Otvorena knjiga objavila roman Jutarnja zvezda, prvenac somborskog autora Vladimira Vujinovića i predstavila ga u biblioteci Milutin Bojić u Beogradu:  

Jutarnja zvezda je kriminalistički procedural triler, koji u sebi uspešno kombinuje serijska ubistva, sajber kriminal i religijski fanatizam.

Glavni junak u romanu je Filip Vujić, inspektor beogradskog Odeljenja za krvne i seksualne delikte MUP-a Srbije koji istražuje serijskog ženoubicu.

Zaplet u koji nas Jutarnja zvezda uvlači veoma je kompleksan, ali ne prekomplikovan. Autor veoma brižljivo dozira informacije, odlično raspoređuje lažne tragove, pažljivo gradi napetost. Vujinović ispisuje roman koji će vas svojom aktuelnošću zastrašiti.

Činjenica da čitaoci prepoznaju događaje iz Jutarnje zvezde kao potencijalnu opasnost za sebe i svoje najmilije, tera ih da roman prosto „gutaju“ da bi videli kako je zločin konačno raskrinkan i kako se svet vratio u ravnotežu. Ovaj proces identifikacije s pričom jedan je od najbitnijih aspekata uspešnog krimića, a Vujinović ga postiže sa zavidnom lakoćom.

Petar Nikolić, direktor Otvorene knjige izrazio je zadovoljstvo odlukom da obore Jutarnju zvezdu:

“Sudeći po dosadašnjim reakcijama, nismo pogrešili: ljudima se sviđa knjiga. Reakcije publike su odlične. Društvene mreže pružaju priliku čitaocima da komuniciraju sa piscima i da se i lično upoznaju i dobiju povratne informacije, a promocije obezbeđuju dodatnu komunikaciju između autora i publike”, kazao je Nikolić.

Sam Vujinović istakao je da je “prvu ruku” romana pisao pola godine i da je cela priča naprosto iz njega izašla poput eksplozije. Pri tom, nije hteo da se obaveže da će napisati nastavak Jutarnje zvezde, iako je u publici postojalo raspoloženje da vide nastavak doživljaja inspektora Vujića.


Autor je istakao i jednu manje poznatu činjenicu:

“U Srbiji je triler književnost tek u povoju i autora koji su se bavili ovim žanrom ima taman toliko da ih možemo nabrojati na prste ruku. Za razliku od toga, stopa kriminaliteta kod nas je među višim u Evropi. S druge strane, u Norveškoj (i uopšte u skandinavskim zemljama) pisci trilera su najpoznatiji autori, ovenčani svetskom slavom, dok je, s druge strane, stopa kriminaliteta u njihovim zemljama – gotovo smešna – gledano iz naše vizure”.

Kad vidite da mala izdavačka kuća objavi nekog domaćeg autora – podržite ih. Pomozite Otvorenoj knjizi, Ammonite Books-u, ili nekoj trećoj firmi koja veruje u srpske pisce: naročito ako je proza u pitanju. Nećete se pokajati.