KAD PESNIK POSTANE SLIKAR

 

Miroslav Pilj, istaknuti sarajevski multimedijalni umetnik koji je ostavio neizbrisiv trag u rock muzici Balkana saradnjom sa legendarnim Indexima, Borisom Novkovićem i drugima, uskoro bi se mogao pojaviti u Beogradu sa svojom izložbom slika i najnovijom zbirkom poezije Nocturno.

Izložba akrila na platnu pod nazivom “Krila vremena” ovih dana će prvi put biti predstavljena sarajevskoj publici u Maloj galeriji Samostana Sveti Anto.

Istoričarka umetnosti i likovna kritičarka Una Popović u osvrtu na ovu izložbu naglašava:

“Kada se ljubav prema spisateljstvu, muzici i slikarstvu sretne na jednom mestu rodi se ona jedina i  najlepša – bezvremena umetnost. Poput Venere, iz morske pene izroni jedna lepa priča, ispričana, opevana, izrecitovana, naslikana. Miroslav Pilj – istaknuti umetnik, autor je poetskih zbirki ”Odgovor” (1995.), ”U inat godinama” (1998.), ”Lijepa riječ” (2004.), ”MI nije jednako JA” (2008.), ”Više od sjećanja” (2011.). Ljubav prema spisateljstvu se rađa i u pevanoj poeziji, kada počinje Piljeva saradnja sa mnogobrojnim kompozitorima i muzičarima bivše Jugoslavije, a strasti je uvek bilo i za kantautorski rad. Životni put je, nesumnjivo, vodio i ka teatru, te Pilj za dramski tekst ”Zašto…?” dobija nagradu Tmač-Art za najbolju novu bosanskohercegovačku dramu, dok sa ”Sinom” biva drugonagrađeni na takmičenju za najbolju novu BH radio-dramu.

Sigurno je da Pilj svoju nesputanu maštu vešto prenosi na platno snažnim govorom boje, čime stvara autentičan svet koji dinamično vibrira između stvarnosti i one druge, dublje strane – duše i snova. To je mašta koja teče usporedno sa prirodom, ali nužno ne ovisi o njoj. Nadahnuti snagom imaginacije, njegovi amorfni oblici podsećaju na pokret. Na ples. Ples boje i prirode.

Slikarstvo je medij misli, osećanja i snova, i upravo takvi, Piljevi potezi kistom, vibriraju i plešu, i svakim tonom mi osetimo pokret. Deformišući realnost, pružajući jedan sasvim subjektivni izraz svojih misli, boja počinje, u dinamici prostora, bivati poezijom. Sa druge strane, jarki tonovi se povlače, i na platno stupa magličasta plava boja, pod kojom predmet apokaliptički gubi oblik i konturu, potopljen nadprirodnim sivilom. Simbiozom bele i plave nijanse, poput mora i pene, neba i oblaka, autorova imaginacija nas na trenutak oslobađa stvarnosti i prostornosti, puštajući nas da zaronimo u bezvremeno plavetnilo”.

Miroslav Pilj je autor likovno-petsko-muzičkog performansa “Snaga vode“, te stihova ”Mir Vama” za zvaničnu svečanu pesmu povodom dočeka Papa Franje u Sarajevu, 2016. godine. Autor je niza koncepata i scenarija različitih radijskih i tv projekata i rukovodilac alternativnog pozorišta “Pro teatar” pri RKUD “Proleter”, član je Društva pisaca BiH, Društva novinara BiH, član AMUS-a, i Hrvatskog društva Skladatelja, kao dopredsednik Udruženja likovnih umetnika HKD “Napredak“.I

Izložba”Krila vremena” će za posetioce biti otvorena od 09. do 16. marta 2020. godine.