KLOPKA I DRUGE PRIČE – NOVA KNJIGA GORANA SKROBONJE

 

Dobro je poznavati Gorana Skrobonju. Jednostavno, to je čovek uz kog se uvek osećate normalno. Nema velikih teških tema, nema muke, nema gorčine: ima normalnih priča, opuštenosti i direktnosti. Goran Skrobonja je cenjen među poznavaocima pisane reči ne samo kao prevodilac i pisac (ili pisac i prevodilac, što je u ovom slučaju bitnije). 

Goran Skrobonja je izdao svoj peti naslov za Lagunu, iako u njegovom stvaralačkom opusu postoji mnogo više knjiga. Ovaj put, pred čitaocima je njegova peta zbirka kratke proze “Klopka i druge priče”. 

I kada pripoveda o vremenskom portalu kod Golupca gde domaćin svoje goste zverski ubija uz simboliku pesme King Krimsona „Zbogom, moja gospo iz razigrane vode“, i kada se dotakne zombi epidemije, fudbalskih zavera, slovenskih božanstava i robota, Skrobonjin stil odlikuju izrazita maštovitost i odlični zapleti.

Stvarajući efektnu mešavinu horora, SF-a, fantastike, antiutopije i fantazije, on se kritički odnosi prema mitemama naše zajednice, pozivajući se na mnoga dela iz književnosti, filma, stripa, muzike…

Dvanaest pripovedaka, objavljivanih u periodici i tematskim antologijama, jasno svedoči da zbirka „Klopka i druge priče“ ne predstavlja samo ostvarenje sjajnog pisca horor priča i odličnog fantastičara već je, pre svega, celovito književno delo.

Premda uglavnom u ključu fantastike i horora po kojem ga čitaoci uglavnom poznaju, priče Gorana Skrobonja su raznovrsne.

„Jedna priča – i to naslovna – ne uklapa se doduše u taj ključ zato što je potpuno realistična, ali to ne znači da ne može biti horor – naročito za muškog čitaoca“, rekao je Skrobonja.

Za sve one koji prate i vole njegov „Teslaverzum“, zbirka sadrži i nekoliko pripovedaka u kojima je glavna heroina nenadmašna Anka Cukić: „Tu su i motivi koji se dotiču slovenske mitologije, i mnogih drugih tema.“

Posebnu vrednost knjige čini i pronicljivi i minuciozni pogovor dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović, što joj daje specifičnu akademsku ozbiljnost i težinu:

„Skrobonja je brz, efektan, duhovit, ekonomičan u pripovedanju i iznad svega privlačan i zavodljiv bez trivijalnih obrta“, kaže Ljiljana Pešikan-Ljuštanović između ostalog u svom osvrtu na njegovo najnovije delo.

„Kada su posredi bile i moje prethodne knjige, mislim – ili se barem nadam – da je u ’Klopci’ ispunjeno ono što mi je bilo najvažnije otkad sam počeo da se bavim pisanjem: da čitaocu prevashodno ne bude dosadno! Rekao bih da će se Anka, pobunjeni zombiji, drevni zmajevi i slovenski bogovi iz ovih priča sasvim lepo pobrinuti za to“, zaključio je Skrobonja.

Knjigu „Klopka i druge priče“ možete pronaći od srede, 11. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.