KNJIGOM protiv KORONE: Predlozi Vladimira Vujinovića (JUTARNJA ZVEZDA)

 

Vladimir Vujinović, Somborac, autor krimi-trilera “Jutarnja zvezda” (Otvorena knjiga, Beograd), kojim je skrenuo pažnju na sebe, pridružio se portalu kultura 381 da svojim predlozima za čitanje u vreme Korone popravimo svoje moždane vijuge. Evo njegovih predloga i komentara:

Na prvom mestu  preporučio bih ljudima da pročitaju roman “Uporište” od Stivena Kinga. Zbog situacije. Roman iz davne 1978, ali aktuelniji nego ikad, po mnogima Kingovo možda i najbolje delo, o virusu koji uništava čovečanstvo.

Na drugom mestu svakako poslednji roman Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, “Braća Karamazovi”. Opet zbog ozbiljnosti situacije, jer u toj knjizi Dostojevski postavlja najozbiljnija pitanja koja se tiču smisla postojanja.

Treći predlog za čitanje neka bude “Semper idem”, labudova pesma Đorđa Lebovića. Jedna neverovatno topla knjiga, iako govori o mučnoj i teškoj temi holokausta, interesantna i zato što autor, iako ju je pisao u dubokoj starosti, pripoveda verodostojnim glasom malog deteta.

Za kraj bih ostavio malo opusteniju, ‘zabavniju’ književnost. A s obzirom na to da sam krimi pisac, neka budu iz krimi žanra. “Sneško”, najpopularnije delo mog omiljenog Jua Nesbea.

I moj poslednji predlog neka bude “Šaptač”, mračni triler, najbolje delo Donata Karizija, autora koji nam dolazi iz Italije, jedne od zemalja koje su najviše pogođene korona virusom.

Došlo je vreme knjigoljubaca!

Oni koji ostanu kući i budu čitali knjige, spasiće svet. I bukvalno!