KOMPOZICIJE BAHA, SKARLATIJA, RAMOA i KUPRENA NA KOLARCU

Troje proslavljenih srpskih umetnika Tamara Stefanović, klavir, Katarina Jovanović, sopran i Ljubiša Jovanović, flauta, nastupiće u četvrtak 15. aprila 2021. godine u 19 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Na programu pod nazivom Barock Party su dela majstora baroka, Baha, Skarlatija, Ramoa i Kuprena.

U teškim vremenima pandemije umetnici žele da, u bezbednim uslovima Kolarčeve zadužbine, ožive nezamenljivi kontakt između umetničke muzike i njenih poklonika.

Izvanredna pijanistkinja Tamara Stefanović nastupa u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama, kao što su njujorški Karnegi hol, Berlinska filharmonija, Koncertgebau Amsterdam, Santori hol u Tokiju i londonska dvorana Rojal Albert hol i Vigmor hol. U njenom bogatom repertoaru koji obuhvata dela od baroka do savremene muzike izdvaja se saradnja sa najvećim kompozitorima našeg vremena poput Buleza i Kurtaga. Snimak Bulezovih kompozicija sa Londonskim simfonijskim orkestrom, kao i solistički album Influences spadaju u najbolje ocenjene albume klasične muzike u svetu poslednjih godina. Tamara Stefanović je gostujući profesor na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu.

Katarina Jovanović, vanredni profesor solo pevanja na FMU u Beogradu je pobedom na konkursu Montserrat Caballé širom otvorila vrata međunarodne karijere. Prvi koncert je održala na Kolarcu i od tada je ovoj dvorani čudesne akustike posvetila brojne umetničke projekte i izvođenja. Izuzetnim talentom i širokim obrazovanjem pleni pažnju ljubitelja muzike širom sveta. Katarina Jovanović je 2014. godine proglašena za Viteza umetnosti i književnosti od strane Ministarstva kulture Francuske.

Ljubiša Jovanović, redovni profesor flaute na FMU u Beogradu, umetnički rukovodilac Lola klasik ansambala i Dečije filharmonije, osnivač i predsednik festivala BUNT i orkestra Kamerata Serbika, spada u umetnike bogatih i raznovrsnih aktivnosti u Srbiji i inostranstvu. Održao je više od 1.500 koncerata. U digitalnoj arhivi koncerata na Kolarcu zabeleženo je da je kao solista u ovoj dvorani nastupio 101 put u periodu 1979-2020.godine.

Koncert će biti održan u skladu sa propisanim epidemiološkim merama u borbi protiv kovida. Cena ulaznica je 500 dinara.

Foto: Milan Bašić