KONAČNO PREMIJERA NOVOG DRAGOJEVIĆEVOG FILMA

Filmski festival u Lokarnu počinje 4. avgusta 2021. godine i na njegovom 74. izdanju će biti premijerno prikazana i ostvarenja naših autora: „Nebesa“ Srđana Dragojevića (u „Glavnom takmičarskom programu“), dokumantarac „Rampart“ Marka Grbe Singa (van konkurencije) i kratki švajcarsko-srpski film „Vesti“ Luke Popadića (program „Leopradi budućnosti“). 

U Glavnom takmičarskom međunarodnom programu („Internazionale Concorso“) biće prokazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se takmičiti za glavnu nagradu festivala – „Zlatnog leoparda“ („Pardo d’oro“) – i druge prestižne nagrade.

U ovoj selekciji se nalaze najbolji predstavnici savremene kinematografije, odabrani u skladu sa istorijom i tradicijom Filmskog festivala u Lokarnu. Pored Dragojevićevih „Nebesa“, u Glavnom takmičarskom programu našle su se nove režije Ejbela Ferare („Nule i jedinice“), Aksel Roper („Mala Solanž“), Lorenca Merca („Duša zveri“), Aleksandra Zeldoviča („Medeja“), Pitera Brunera („Lucifer“)…

 

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat.

Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda. Svetska premijera „Nebesa“ je zakazana za 5. avgust, a reprize na fesitalu će biti 6. i 7. avgusta 2021.

Film „Nebesa“ je mračna komedija ispričana kroz tri priče koje se proteže tokom tri decenije (1993, 2001, 2026). Film istražuje uticaj čuda na savremeno društvo. Brojni likovi se ponovo pojavljuju iz priče u priču, prepliću i utiču jedni na druge u sve bizarnijim okolnostima. Film „Nebesa“ je, po rečima reditelja, „hrišćanska alegorija“.

„Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, istakao je Dragojević.

Uloge u „Nebesima“ uloge tumače  Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Sana Kostić, Radoslav Milenković Srđan Todorović, Ana Mandić, Nela Mihailović, Nikola Pejaković, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Dejan Aćimović i drugi. Film traje 122 minuta.

 „Nebesa“ su nova saradnja Srđana Dragojevića i producentkinje Biljane Prvanović – njih dvoje su do sada zajedno radili na brojnim filmovima, a među njihovim saradnjama se posebno izdvaja međunarodna hit-komedija „Parada“ (film koji je višestruko nagrađena na Berlinskom filmskom festivalu 2012. godine). Pored „Parade“, Dragojević je evropskim i svetskim ljubiteljima filma prvenstveno poznat po hvaljenoj i nagrađivanoj ratnoj drami „Lepa sela, lepo gore“ koja je u „Halivelovoj filmskoj enciklopediji“ uvrštena među 1000 najboljih filmova svih vremena.

U jednosatnom dokumentarnom filmu „Rampart“ Marka Grbe Singa, autor provodi vreme u napuštenom stanu svog detinjstva u Beogradu. Naviru sećanja, idilična i traumatična.

Porodična VHS arhiva prikazuje Markov svet tokom 1998. i 1999. godine: porodični skupovi, kućni ljubimci, video igre i trenuci neizvesnosti dočaravaju dečakov život u vrtlogu istorisjkih događaja.

 

Svetska premijera filma „Rampart“ je zakazana za 9. avgust 2021, a reprize u Lokarnu slede 10. (dve projekcije) i 11. (jedna projekcija) avgusta.

U programu „Leopardi budućnosti“ biće prikazan švajcarsko-srpski kratki film „Vesti“ (u originalu: „Real News“, ranije poznat pod naslovom „Smena“) u režiji Luke Popadića. Ovaj sedamnaestominutni igrani film prati mladog američkog TV reportera koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu. Popadićev film biće premijerno prikazan 12. avgusta, dok su reprize planirane za 13. i 14. avgust 2021. godine.

Foto: FCS promo