KONCERT GODINE: ZUBIN MEHTA SA BEOGRADSKOM FILHARMONIJOM

Najčuveniji dirigent sveta, Zubin Mehta, nastupiće na koncertu sa Beogradskom filharomnijom 10. jula 2021. godine u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, od 20 časova.

„Izuzetno sam srećan i ponosan što se vraćam jednom od najdražih orkestra – Beogradskoj filharmoniji koju poznajem još od davne 1958. godine. Iza sebe imamo dugogodišnje prijateljstvo tokom kojeg smo stvarali zajedničku istoriju. Veoma me raduje što je nova koncertna dvorana koju ovaj divan orkestar treba i zaslužuje, napokon postala sadašnjost“, izjavio je maestro povodom novog susreta sa Beogradskom filharmonijom.

Događaj godine, ujedno i deseti susret maestra i filharmonijskog orkestra, dugo je planiran i očekivan, a biće u znaku Betovena i Bramsa. 

Posebno prijateljstvo koje Mehta neguje sa Ivanom Tasovcem i orkestrom Filharmonije, koncertno se obeležava po deseti put. Za ovu priliku maestro je izabrao Betovenovu Pastoralnu simfoniju i Bramsovu Simfoniju broj jedan, poznatu još i pod nazivom Betovenova „Deseta“.

Legendarni maestro, u osamdeset petoj godini života, aktivni je dirigent nemerljive veličine. Na svetskoj muzičkoj sceni prisutan je više od 60 godina sa nastupima koji su postali istorijski. Kao veliki prijatelj Beogradske filharmonije, Zubin Mehta je uvek spreman da pomogne orkestru sa kojim ima jedinstvenu vezu. Uvek zagovarajući važnost nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, maestro je poslednji put predvodio filharmonijski orkestar 2017. godine kao specijalni gost prvog koncertna na otvorenom u istoriji orkestra. Pamte se brojni nastupi, među kojima i donatorski koncert kojim je Mehta pomogao ostvarenje velikog filharmonijskog sna – prvu turneju po SAD-u, koju je orkestar uspešno realizovao u oktobru, 2014. godine.

Ulaznice za Gala koncert u prodaji su od 1. jula 2021. i mogu se kupiti na biletarnici Kolarčeve zadužbine, kao i putem onlajn sistema.