KONCERT HADŽIMANOVA I DEDIĆA ODUŠEVIO PUBLIKU U PANČEVU

Dugo će publika Pančevačkog džez festivala pamtiti nastup dvojice verovatno najboljih džez pijanista na ovim prostorima: Vasila HADŽIMANOVA i Matije DEDIĆA.

Hadžimanov i Dedić su prvi put nastupili zajedno na Liburnia Jazz Festivalu u Opatiji pre četiri godine, na poziv hrvatskog gitariste Elvisa Stanića, a narednih godina su takođe nastupali sa Gabi Novak i Biserom Veletanlić, gde su deo repertoara izvodili i bez vokala.

Ovom prilikom su kao duo prvi put nastupili u Srbiji, pred publikom Pančevačkog džez festivala.

Njihov nastup obeležila je sjajna interakcija i intuitivno razumevanje, kao i repertoar sa poznatim numerama iz karijera obojice muzičara. Poseban segment koncerta predstavlja su emotivna solo izvođenja – Hadžimanov je odsvirao svoju novu kompoziciju “Balada za Martu”, dok je Dedić odsvirao temu iz serijala “U registraturi” kao posvetu svom ocu Arsenu Dediću, preminulom pre pet godina.

Vasil Hadžimanov je o sviranju sa Matijom Dedićem rekao: „On je neizmerno muzikalan, senzibilan pijanista, emotivan, tolerantan, što je jako bitno. To je najbitnija stvar u muzici, koja se iz nekog razloga često zaboravi. Sa Matijom to nikad nije problem. Kada kažem da ga osećam kao brata, to nije patetično već je zaista tako. Imamo previše toga zajedničkog i stvarno je zadovoljstvo svirati sa njim“.

Matija Dedić se, takođe, osvrnuo na zajedničko lično iskustvo koje deli sa Hadžimanovim: „Naša kompatibilnost dolazi i iz činjenice da smo se iste godine rodili, dolazimo iz istog porodičnog bekgraunda, iste godine odlazimo na fakultete istog žanra, iste godine dobijamo ćerke, obojica smo krenuli od Keitha Jarretta i kelnskog koncerta. Naše dve familije veže četrdesetogodišnje prijateljstvo i uzajamno poštovanje. Vasil i ja smo nastavak toga“. O iskustvu sviranja sa Hadžimanovim kaže: „Tu se sve apsolutno bazira na poverenju, slušanju onoga što kolega radi, i na interakciji. Ona je najbitnija, kao i ta kolektivna improvizacija. Deset puta je bitnija od tebe kao pijaniste. To mi je kod Vasila genijalno. To je taj recept – poverenje, prijateljstvo, ljubav i poštovanje“.

Polusatni dokumentarni film „Svetski: Irina Karamarković“ koji je sinoć prikazan nakon koncerta, prati doktorku Irinu Karamarković, naučnicu, slobodnu umetnicu i džez pevačicu, koja govori o svom poreklu, školovanju, životu, glasu, improvizaciji, karijeri, albumima, turnejama, društvenom angažmanu, razumevanju sveta. Ovaj dokumentarni film biće premijerno televizijski prikazan na kanalu RTS Nauka u okviru serije „Svetski“, koja se bavi uspešnim ljudima nove srpske dijaspore, počev od sredine novembra 2020. godine. Film je realizovala produkcija Šta hoćeš”.

Poslednjeg festivalskog dana, večeras u 19 časova, nastupiće duo austrijskih muzičara – pijanista David Helbock i trubač Lorenz Raab. U nastavku koncertne večeri, od 20:30h nastupiće niški bend Eyot.

Foto: Dragoslav Nedić