KONCERTI U ČAST ĐINĐIĆA U FILHARMONIJI

Beogradska filharmonija nastavlja svoju tradiciju i posvećuje koncerte 11. i 12. marta uspomeni na ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića. 

Novi koncerti u Beogradskoj filharmoniji sadržaće se od dela Šenberga koje izvode filharmoničari okupljeni u različitim kamernim ansamblima.

Repertoar prikazuje svestranost kompozitora, ključne ličnosti za razvoj istorije muzike. Arnold Šenberg je utirao put različitim stilovima, a njegovo ime se danas najčešće pominje u kontekstu moderne muzike XX veka. Međutim, filharmonijske koncerate u četvrtak i petak otvara delo koje je pod direktnim uticajem nemačkog romantizma.

Šenberg je “Ozarenu noć” napisao sa 25 godina, iako je danas to njegovo najpopularnije delo, doživelo je neuspeh na premijeri u Muzikferajnu 1902 godine. U Filharmoniji će biti izvedena verzija za gudački sekstet koju je sam kompozitor preradio.

Šenberg je tokom celog svog života često orkestrirao i aranžirao dela drugih kompozitora tako da će publika imati priliku da čuje njegove verzije čuvenog Prelida za popodne jednog fauna Debisija i Carski valcer Štrausa mlađeg.

Foto Marko Đoković