KULTURA NA ČEKANJU

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ 

Za manje od 24 sata u redakcije svih medija u ovoj zemlji slilo se mnogo, mnogo tužnih informacija. Kažemo “tužnih”, jer su sve te vesti imale dve zajedničke reči: “otkazano” i “korona”. Nečemu nevidljivom pošlo je za rukom da barem do pola parališe kompletan kulturni život u ovoj zemlji. 

Sva pozorišta otkazala su svoje predstave do daljeg. Muzeji i galerije su na korak do takve odluke. Tokom noći između 11. i 12 marta otkazane su i mnogobrojne najavljene promocije i književne večeri, bez obzira što kapacitet prostora u kojima se te promocije održavaju – manji od propisanih 100 osoba.

Ima u tome i nečega dobrog: kulturni poslenici pokazali su mnogo veću odgovornost od nekih drugih, kojima je Koronavirus bio “smešna stvar”.

I šta sad? Šta da radimo mi, koji smo u neku ruku poput narkomana naviknuti na druženja sredom na poetskim večerima u Bojiću, ili na vikend odlaske u muzeje? Šta da rade oni koji su navikli da posete promociju knjige, da odu na otvaranje izložbe, da pogledaju predstavu, koncert, filmsku projekciju?

Jednostavno je: Moraju da se strpe.

Verovatno je najlakše zameniti koncert. Uz odgovarajuće, kvalitetne zvučnike možete se dobro zabaviti. Bez obzira da li volite ozbiljnu ili neku noviju muziku. Predlažem vam spoj i jednog i drugog kroz nezaboravnog Geršvina:

Ako ste ljubitelj pisane reči, takođe ne treba da očajavate! Mnogo je domaćih izdavača koji imaju svoje internet prodavnice! A po kvalitetu pisane reči smo, verujte, mnogo iznad dobrog dela Evrope.

Zato – pronađite nekog autora, možda je baš i među vašim prijateljima, poručite njegovu knjigu! Od izdavača ili direktno od njega – nije toliko važno! Važno je da ćete, kada je dobijete, uz nju provesti nekoliko zanimljivih dana! Osim toga, doprinećete očuvanju našeg izdavaštva!

Volite filmove? Za vas zaista nema zime. Toliko je online servisa na raspolaganju (pominjem samo legalne, moliću lepo), a tu su i servisi domaćih kablovskih operatera, koji, osim xy kanala na kojima je (da budemo pošteni) mnogo filmova, imaju u ponudi svoje videoteke.

Ako volite umetničke izložbe ili muzeje, posetite, umesto nekog beogradskog muzeja – neki muzej u svetu preko Youtube-a. Evo, dajem skroman predlog:

Dok ovo ne prođe, a proći će, probajte da uživate u kreativnim aktivnostima sa onima koje volite: Slikajte ili fotografišite sa partnerom ili partnerkom. Pevajte sa ukućanima. Pišite. Budite više sa decom – vašom ili komšijskom. Učite ih kreativnosti. Možda zbog toga jednog dana neće zaraditi milion (to se u Srbiji, uostalom, uglavnom zarađuje muljažom), ali će im zasigurno biti mnogo lepše: barem sada.

I naravno, pratite portal kultura381. Od nas vas glava – sigurno neće zaboleti.