KUSTENDORF ’21: ZLATNA JAJA OTPUTOVALA ZA AUSTRIJU I IZRAEL

Kustendorf je gotov. Živeo Kustendorf. Onaj koji će se sledeće godine, nadamo se, održati u onom pravom, punom formatu. Toga smo se uželeli mnogo više nego gledanja filmova online. 

Kako bilo – festival koji okuplja “mlade nade” iz celog sveta, dakle buduće zvezde svetske kinematografije, Kustendorf, završen je pomalo neobičnom (jednoglasnom) odlukom žirija:

Zlatno jaje dobila su dva filma: „Presuda u slučaju K.“, reditelja Uzgira Anila iz Austrije i film „Pravo po rođenju“, rediteljke Inbar Horeš iz Izraela.

Ovu odluku saopštio je u ime žirija Miki Manojlović:

“Ta dva filma su po našem mišljenju najbolja jer imaju sve: prilično dobre priče, vrlo dobro su režirani, snimljeni i montirani, gluma je dobra, sve. Nadamo se da će reditelji postati veliki u filmskom svetu. U bliskoj budućnosti”, izjavio je naš proslavljeni glumac, koji je bio u žiriju sa italijanskom rediteljkom Aliče Rorvaher, majstorom zvuka Brunom Tarijerom i direktorom fotografije Mišelom Amatjeom (Francuska)

Srebrno jaje dobio je film „Kiša“, reditelja Pjotra Milčareka iz Poljske. Bronzano jaje osvojio je film „Konzumirati savremeno“, rediteljke Ane Aleksovske iz Severne Makedonije.

Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju kameru dobio je Sezar Stolecki za film „Dome, slatki dome“.

Specijalna nagrada dodeljena je filmu „U čamcu“, reditelja Bajzaka Mamatalijeva iz Kirgistana.