KUSTOSI NE POSUSTAJU: SPREMITE SE ZA SERIJAL ONLINE PREDAVANJA

U četvrtak, 10. decembra u 12 sati na Zoom platformi, u okviru međunarodnog programa „Šta kustosiranje može/treba da bude“, ruska istoričarka umetnosti i kustoskinja Ekaterina Degot i britanski umetnik i kustos David Riff održaće onlajn predavanje pod nazivom „Od steirischer herbst do Paranoja TV: kada festival promišlja novi vid svog postojanja“.

 Predavanje će se održati uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, koji će takođe emitovati predavanje, a ono će moći da se prati i putem linka na Fejsbuk iventu  i na Fejsbuk stranici Portala za kulturu jugoistočne Evrope Seecult.

Tom prilikom, Ekatarina Degot i Dejvid Riff govoriće o kustoskom iskustvu i izazovima sa kojima su se susretali na festivalu savremene umetnosti „steirischer herbst“, koji se od 1968. godine održava svake godine. Usled ograničenja izazvanih pandemijom,  poslednje izdanje festivala „steirischer herbst“ pretvorilo se u fiktivni medijski konglomerat pod nazivom Paranoja TV, čiji će se program emitovati onlajn do kraja 2020. godine.

Osnovan usred Hladnog rata u regionu na samoj granici sa komunističkim Istokom, u zemlji sa nerešenim pitanjima o nacističkoj prošlosti i desničarskim krugovima u sadašnjosti, „steirischer herbst” ima značajne sličnosti sa „dokumentom“, deleći sa njima sklonost ka malim slovima. Međutim, kao interdisciplinarni festival bez sopstvenih izložbenih prostora, njegov fokus je često bio na performansima i intervencijama u javnom prostoru, sa snažnim doticanjem političkog.

Ekatarina Degot, foto Marija Kanižaj

Ekatarina Degot (1958, Moskva) je istoričarka umetnosti, istraživačica i kustoskinja fokusirana na estetska i sociopolitička pitanja u Rusiji i istočnoj Evropi od 19. veka do postsovjetske ere. Petogodišnji mandat na funkciji direktorke i glavne kustoskinje „steirischer herbst“ započela je 2019. Od 2014. do 2017. godine bila je umetnička direktorka Akademije svetske umetnosti u Kelnu. Pored ostalih, kustosirala je 1. Uralsko industrijsko bijenale u Jekaterinburgu (2010, sa Kosminom Kostinasom i Dejvidom Riffom) i bio na čelu prve Bergenske skupštine sa Riffom (2013). Živi u Gracu.

David Riff, foto Marija Kanižaj

David Riff (1975, London) je pisac, prevodilac, umetnik, kustos i bivši član umetničke grupe Chto Delat. Od 2018. godine je kustos u „steirischer herbst“. Pored drugih, ko-kustosirao je 1. Uralsko industrijsko bijenale u Jekaterinburgu (2010, sa Ekatarinom Degat i Kosminom Kostinasom) i bio na čelu prve Bergenske skupštine sa Ekatarinom Degat (2013). Živi u Berlinu.

Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenut je i finansiran 2018. godine u Beogradu kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja. Od 2020. godine, WCSCD je počeo da inicira sopstvena kustoska istraživanja i projekte koji bi rešili tu vrstu složenosti, zadržavajući obrazovnu komponentu kao srž programa. Celokupan program i serije javnih predavanja inicirala je i organizovala kustoskinja Biljana Ćirić.

Serija onlajn predavanja u okviru programa „Šta kustosiranje može treba da bude“ 2020/2021 realizuje se u saradnji sa Divisions of Arts and Humanities, Duke Kunshan University.