KUSTOSI SVETA NASTAVLJAJU SARADNJU I U DOBA KORONE KROZ ONLINE MAGAZIN

Kustosi iz celog sveta, okupljeni oko projekta Šta kustosiranje može/treba da bude pokrenuli su svoj online magazin!

Tekstovi u prvom broju pružaju refleksiju na pandemiju korona virusa iz Adis Abebe, Beograda, LJubljane, Biškeka, Šangaja i Guangžoa – lokaliteta koje ovaj projekat obuhvata.

Autori tekstova su Sarah Bushra, Nikita Yingqian Cai, Zdenka Badovinac, Ocean Wavz, Bermet Borubaeva, Katarina Kostandinović, Siniša Ilić, Gulnara Kasmaileva i Muratbet Djumailev.

Fokus trogodišnjeg svetskog projekta su nedavno sprovedena One Belt One Road Inicijativa i način na koji će ona izmeniti estetiku i svakodnevne prakse u različitim lokalnim kontekstima.

Biljana Ćirić nezavisna kustoskinja i inicijatorka međunarodnog programa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ istakla je da su potreba za razumevanjem novonastalih okolnosti, nastavak saradnje i pružanje podrške bili motiv za pokretanje časopisa.

„Kroz tekstove prvog izdanja pokušavamo da razumemo kako pandemija menja socio-političke okolnosti unutar lokalnog konteksta, kako se zajednica reflektuje na nju, kako institucije izgledaju u ovom trenutku, kako se ljudi povezuju, kako možemo zaštiti sebe i svoje bližnje i ostati budni pred izazovima koji su ispred nas. Časopis se sastoji od tekstova kolega i institucionalnih partnera iz različitih lokaliteta kojima se projekat bavi, a koja odražavaju njihove lične izazove o tome kako u novonastaloj situaciji biti majka, partner/ka, prijatelj/ica, sin, ćerka, kustos muzeja, direktor i umetnik“ objašnjava Ćirić.

Onlajn časopis prvobitno je zamišljen kao mehanizam koji će pratiti napredak umetničkih istraživanja i predstaviti arhivsku građu koja kombinuje tekst, intervjue i priloge zasnovane na slikama tokom trajanja projekta.

Pored toga, zbog nedostatka platformi za proizvodnju znanja u lokalnom kontekstu angažovanom na projektu, časopis će omogućiti razvoj razmene i podsticanje istraživanja. 

Sadržaj časopisa do čijeg sadržaja možete doći klikom na ovu rečenicu, ažuriraće se na mesečnom nivou, odnosno u skladu sa dinamikom promena u svetu i hitnosti koje treba rešiti.

Projekat je podržala Foundation for Arts Initiatives.

FOTO: Danas / Ivan Zupanc