LEGAT DANILA NIKOLIĆA PREDAT ADLIGATU

Legat jednog od najznačajnijih srpskih pripovedača i romanopisaca druge polovine XX veka, Danila Nikolića (1926-2016) poklonjen je Udruženju Adligat u kojem su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Nikolić je bio dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja za svoje zbirke priča i romane.

Pravnik po obrazovanju, novinar i književnik po habitusu, radni vek je proveo na raznim dužnostima novinara i urednika u Radio Beogradu. Nakon odlaska u penziju, stekao je priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Za života je spadao u najčitanije pisce svoje generacije.

Njegova dela su prevođena na engleski, mađarski, makedonski, češki, slovenački, nemački i kineski jezik.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada za svoje zbirke priča i romane: Nolitova nagrada, nagrade „Bora Stanković“, „Branko Ćopić“ i „Ivo Andrić“, NIN-ova nagrada kritike, nagrade „Meša Selimović“, „Stevan Pešić“, „Veljko Petrović“ i Zlatni krst kneza Lazara za životno delo…

Sve ove nagrade sada su svečano predate Adligatu.

Dva romana Danila Nikolića– „Kraljica zabave“ i „Jesenja svila“ – objavljena su u kolekcijama „Biseri svetske književnosti“ i „Romani XX veka“; prvi u tiražu od 50.000 primeraka, a drugi 100.000.

Za života su ga nazivali „tihim koračnikom prema Nobelu“, „najvećim živim klasikom”, “doajenom srpske književnosti” i “inovatorom odanom tradiciji”, čija dela su snažno obeležila poslednjih 50 godina srpske književnosti…

Legat su formirale ćerka Lidija Nikolić (na slici sa osnivačem Adligata, Viktorom Lazićem) i unuka Ana Novaković. Poklonjen je nameštaj iz piščevog stana – pisaći sto i stolica, garnitura za sedenje, Danilova pisaća mašina, naočare i olovka, ali i mnogobrojne književne nagrade, umetnička dela iz njegovog stana uključujući i jednu sliku Save Stojkova.