LEGAT GRADONAČELNIKA BEOGRADA BRANKA PEŠIĆA POKLONJEN ADLIGATU

Legat omiljenog gradonačelnika Beograda Branka Pešića postao je sastavni deo zbirke Adligata. Legat urbane legende poklonili su njegov sin Lazar Pešić sa unucima Tesom i Dimitrijem, te ćerke Branislava i Sofija.

U posebnom Domu legata, pokraj Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti koji su otvoreni u ovom udruženju, pripremljen je legat slavnog gradonačelnika koji je sastavljen od dela nameštaja iz Pešićeve kuće, njegove police i većeg dela biblioteke. Tu su još i pisaći sto i fotelje, tako da je u legatu urađena svojevrsna rekonstrukcija njegovog životnog prostora iz sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka, što je naročito važno.

Dragocena zbirka ordenja, medalja i povelja koje je on dobio tokom više decenija na različitim funkcijama naročito je impresivna: od povelje koju je svojeručno potpisala kraljica Elizabeta II, do medalja koji su mu uručivali najznačajniji vladari iz celog sveta, ali i mnogobrojne institucije i sportska društva iz SFRJ, sve to čini jednu neverovatnu celinu jednog od najnagrađivanijih Jugoslovena, koji je, ipak, bio izuzetno skroman.

Tu su, između ostalog, orden Legije časti, Orden junaka socijalističkog rada, Orden zasluga za narod, Orden za hrabrost, Partizanska spomenica 1941 itd.

Jedini zahtev Lazara Pešića, sina Branka Pešića jeste da u legat ne ulaze političari, i da se sa predmetima iz legata ne fotografišu. Porodica smatra da su se političari prethodnih decenija ogrešili o Beograđane i nikako ne žele da dozvole da se legat i ime Branka Pešića koristi u propagandne dnevnopolitičke svrhe. To svakako razumemo i podržavamo, zato ćemo postaviti posebne panele koji će zatvarati legat u slučaju posete političara, a planiramo i da uradimo poseban znak ‘zabranjeno za političare’“, kaže Viktor Lazić.

Legat će zvanično biti otvoren kada prođe pandemija virusa kovid 19, ali je za otvaranje sve pripremljeno – većina predmeta je preneta u Udruženje Adligat i napravljena je stalna postavka. Legat je formiran na inicijativu književnika Miloja Popovića Kavaje, autora stihova za „Marš na Drinu“, dugogodišnjeg direktora Sava centra i Kulturnog centra Jugoslavije u Njujorku.