LIČNI DOŽIVLJAJ: GORAN STOJIČIĆ O FILMU OTAC I O FESTU

Pokušavam da sredim utiske posle jučerašnjeg otvaranja 48. FEST-a, tj. srpske premijere filma „Otac” Srdana Golubovića i ne ide mi baš najbolje.

Zašto, a znao sam šta da očekujem, i od priče, i od samog sjajnog reditelja? Ipak, očekivanja su bila samo neznatni deo ovog remek-dela.

Jednostavno je, još uvek sam u „Ocu”. Od „Ničijeg deteta“ Vuka Ršumovića, nisam pogledao nešto što me je toliko izulo iz cipela (mada patike češće nosim) i dokazalo zašto je film sedma umetnost, uz napomenu da „Ajvar“ Ane Marije Rossi još uvek nisam pogledao, a znam da ću i od njega dobiti mnogo.

Skelet istinite priče Đorđa Joksimovića, kome je Centar za socijalni rad oduzeo decu, Srdan je, uz pomoć Ognjena Sviličića, sjajno pretočio u svoju fikciju koja je smeštena u drugi deo Srbije od one u kojoj se desio početak, ali ne sa mnogo izmena u odnosu na događaje koji su se odvijali.

FOTO: FB profil Gorana Stojičića

Atmosfera i sporost filma, gledaoca je potuno uvukla u svu patnju, poniženje i borbu glavnog junaka protiv nepravde, uz sjajnu simboliku i metaforu datu kroz predivne predele jedne zemlje od koje gotovo da ništa lepo nije ostalo. Prepoznaje se svašta u gotovo svakom kadru.

Tu su braća Darden (Dete), Venders (Pariz, Teksas), mada, meni najviše ide u pravcu Kapanoglua (Jaje, Mleko, Med) ili Džejlana (Kasaba, Tri majmuna, Bilo jednom u Anadoliji, Drvo divlje trešnje). Ali…! To ne znači da sam u bilo čemu ili kome našao neku kopiju.

Pričam samo o osećaju, tempu, raslojavanju likova na najsitnije čestice. Pričam o umetnosti. Srdanu sam na afteru, ovo u vezi sa turskim neverovatnim rediteljima rekao, i pitao se da li će mu prijati moj doživljaj. Prijao mu je.

Svi glumci: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Vojo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić, kao i deca Ajla Šantić i Muharem Hamzić, fantastični su, iako im nije dato mnogo minuta. Ipak, svaki je izuzetan. Dakle, imamo genijalne reditelje. Srdan je jedan od njih. Fantastične glumce. Nada je jedna od najboljih.

Za sam kraj, kao poslednju sam ostavio jednu rečenicu i za Gorana Bogdana. Dovoljna je:

Region je dobio novog Glogovca!

PREUZETO SA FB PROFILA GORANA STOJIČIĆA