LIFFE: FILMOVI KOJE NE SMETE PROPUSTITI

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE održaće se od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Na taj način će i publika van Leskovca moći da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi. Evo koje filmove nikako ne treba propustiti:

Takmičarski program

Koncentriši se baba
Pjer Žalica / Bosna i Hercegovina
Uloge: Mira Banjac, Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija

Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u jednu vilu u brdu nedaleko od centra grada, u kojoj baba Marija umire. Nju hvata delirijum, bunilo, ona ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će umreti. Tako bar kaže Marijin doktor Ranko njenim ukućanima kada dođu u posetu. Porodica rasuta po drugim gradovima, republikama i državama mora se okupiti i pripremiti za ono što sledi. (Ponedeljak, 28. septembar u 21.00)

Selekcija Pobednici
Godina majmuna
Režija: Vladimir Blaževski / Makedonija
Uloge: Igor Angelov, Bereda Reshit, Marija Kohn

Film govori o čudnovatom prijateljstvu između usamljenog majmuna i upravnika zoološkog vrta, u naopakom svetu tranzicije viđene očima šimpanze kome polazi za rukom da pobegne iz zoološkog vrta i time postane prkosni heroj na sumornom Balkanu. U središtu ovog zanimljivog, duhovitog, pomalo bajkovitog i duboko satiričnog filma je majmun Koko, čiji beg iz zoološkog vrta postaje situacija u kojoj se groteskno ogledaju i prelamaju ključni elementi realnosti u kojoj živimo – od okolnostima formiranih međuljudskih i međunacionalnih odnosa, preko medijske i političke manipulacije… (Subota, 26. septembar u 17.00)

Nezavisni film
Čovek i Senka
Ema Kruger / Slovenija
Uloge: Marko Mandić, Loup Abramovici, Nataša Matjašec Rošker

Najveća čovekova zabluda je njegova iluzija da je slobodan. Novorođenče nema izbora, ono je bez njegove volje rođeno na ovom svetu i kao potpuno nemoćno biće dresirano pomoću civilizacijskih normi koje su postavili oni koji su u moći. Umetničko nasilje i estetska domišljatost filma vode gledaoca do spontane transformacije u odnosu na etiku, društvo, prihvatanje i percepciju umetnosti. (Ponedeljak, 28. septembar u 23.00)

Više informacija o programu možete naći na FB stranici festivala!