LJUBAV – ONLINE ROMAN – POGLAVLJE 28

utorak 28 april

Jednog pijanog jutra, u punom jeku proslave rođendana zajedničke prijateljice, Anja je primetila gest koji joj je bio zabavan.

U ćošku prostorije sedeo je tužan čovek, lepo obučen sa finom frizurom, koji je ispred sebe na stolu imao izvučene četiri linije koke. Niko nije želeo da se posluži.

Preterali su SVI.

Na nos im je izbijala cirka i droga koju su uzeli te noći. I Anja je bila razvaljena, toliko razvaljena, da nije mogla da otkači sidro i krene. Tužnom je prišao frajer i ovaj ga je pun nade pogledao. Pružio mu je srolanu novčanicu. Uglješa ga je pogledao, uhvatio ga nežno za lice i poljubio. Potapšao po ramenu i izustio nežno:

“Jebiga… do tebe je…”

Anja do tada nikada nije videla da se neko sa toliko stila polije govnima. Volela je ljude koji govore istinu. Oni su okruženi samo iskrenim prijateljima. Nema mesta za dilemu. Baš su dobra ekipa, njen Uglješa, Srđa i Glavonja. Dobri momci. Tu je i Isidora. Nedefinisana Isi. Kada je počela da se zabavlja sa Uglješom dobila je i njih u paketu. Bila je punopravni deo njihove ekipe.

Celu noć su neprekidno, do koske, vilenili po gajbi, usput su simpatično kinjili debelog lika koji je oblaporen ležao na podu raširenih ruku i nogu. Brektao je kao agregat za struju. Uglješa joj je na trenutak nestao sa radara, Glavonja je vodao za sobom bliznakinje kroz sobe pa se zaključao u klonju s njima, Srđa se takmičio sa Micijem narkomanom ko će više da poduva, Isidora je pohotno gledala providnu provincijsku plavušicu. Pojela bi je ta opajdara, tako rumenu!
Iznenada se Uglješa strovalio se pored Anje. Nije joj jasno kako nije slomio sopstvenu kičmu.

“Ćao!” Osušio joj je oči svojim pogledom. Morala je pod hitno da se podmaže. Uzvrpoljila se. Očima je prodirao u nju. On je, čoveče, nju ladno karao pred svima! Pijani i izgudrani čovek joj je naposletku uzeo ruku i dalje penetrirajući je pogledom rekao:

„Od svih biram tebe, imam poruku za tebe…“

„Molim“, zbunila se Anja.

“Umrećeš – neka ti drugi govore šta hoće,
ja ne mogu da izaberem istinu.

Ja sam iskren i nemilosrdan,
ali te volim – tebi nema spasa.

Nežno spuštam ruku na tvoje rame – oseti je.

Ja ne pričam, primičem glavu i naginjem je ka tebi,
sedim kraj tebe u tišini, ostajem veran,
više sam od bolničara, više od roditelja i suseda.”

Anjina utroba je gorela. Bližila se svemirskom orgazmu. Samo da sada ne prestane!

Oslobađam te od svega sem tebe samog,
duše u telu, koja je večna.
Ti sam ćeš se sigurno izvući.
Telo koje ostavljaš biće otpadak samo.

Sunce se neočekivano probija,
ispunjavaju te jake misli i samopouzdanje,
smešiš se.

Zaboravljaš da si bolan,
kao što i ja zaboravljam da si bolan,
lekove ne gledaš, ne mariš za drugove što plaču,
ja sam sa tobom;
Odvajam druge od tebe, nema za čim da se žali.
Ja ne žalim. Ja ti čestitam…

Volt Vitman! On je njoj kazivao njegove stihove. Zaprepastila se tako direktnim upadom u njenu najdublju intimu. Kako je on znao da se ona hranila Vitmanovim umotvorinama!? Pa znao je. Zaljubljeni su.

Uglješa se okrenuo od nje i uz riku izbacio koktel-gejzir preko cele prostorije. Bič je preklopio tužnog aplikanta za ekipu sa četiri linije koke koje niko nije hteo, i definitivno mu urnisao život i smisao bitisanja. Anja je pritisnula tačku u međunožju i svršila. Srce joj se razlivalo po Uglješinoj rigotini.

“Udaj se za mene, rodi mi sina Marka.”

“Hoću, šmekeru i to odmah”, nasmejala se na glas.
***
Rekla je: “Sinoć sam pronašla “Vlati trave” ispod kreveta.”

Lana i Četiri Petice su se malopre probudili. Razvlačili su se po krevetu. Džeki je lizao jaja.

“Volt Vitman. To sam poklonio Anji pre par godina. Želeo sam da je “urbanizujem”, da je preobratim, da ne bude šund, da se uda za nekog pametnog momka, da joj deca budu kul, da bude prava ćerka… napisao sam joj i posvetu.”

“Ne smeš da budeš glupa – tata”, nasmejala se. To je tako ličilo na njega:

„Govorio si mi: „Budi sabrana – sa mnom možeš biti mirna – ja sam slobodouman i bujan kao priroda“, kada smo ležali na Adi Bojani. Sinoć sam ukapirala da si citirao si njega?“

„Da.“

„Koji si ti mufljuz. Hej, Anja je saznala pol deteta.“

„Kako će se zvati.“

„Marko.“

Četiri Petice je poželeo da bude na jedan tren, jedan čas Džeki, i oliže sebi jaja koja su zastrujala od radosti.