LUTKE KOJE DECI ŽIVOT ZNAČE

Trećeg dana Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su predstave Bambi” Pozorišta za decu Kragujevac i Guli” Galilejskog multikulturnog pozorišta iz Izraela.

Predstava Bambi“ izvedena je na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta. Ovu autorsku adaptaciju lirskog romana koji je pre skoro jednog veka napisao Feliks Salten, prati muzika svirana uživo na nekoliko perkusija. Predstava govori o odrastanju i upoznavanju sveta malog jelena, a mlada publika je sa njim proživljavala njegovo detinjstvo, radosti i poteškoće odrastanja.

Prizor iz predstave Bambi pozorišta za decu Kragujevac

„U predstavi se bavimo odnosom čoveka i prirode na vrlo aktuelan način. Svedoci smo toga da ljudi sve manje vode računa o prirodi, da je podrazumevaju i da je ne čuvaju. Predstava se najviše time bavi, samo kroz jednu poznatu priču, jasnu deci. Sve je napravljeno od prirodnih materijala i trudimo se da odslikamo to o čemu pričamo u predstavi, tako da ona ima čar nekog odlaska u prirodu“, istakao je glavni glumac Miloš Milovanović.

Pred početak predstave, u Dečjem pozorištu Subotica otvorena je i izložba lutaka Pozorišta za decu Kragujevac, koja će biti dostupna posetiocima svakog dana do zatvaranja festivala 24. septembra.

Predstava „Guli” izvedena je u Dečjem pozorištu Subotica, a u ovom ostvarenju istoimeni glavni junak mora da ostane kod svog, gotovo gluvog i nemog dede preko noći, dok se baka ne vrati. Izuzetno ga brine dedino stanje i ne zna kako da se ophodi sa njime. Međutim, deda mu daje veoma poseban poklon koji oslobađa Gulijev svet mašte i pomaže mu da se stvarno upozna sa dedom.

U ovoj predstavi nema klasične poruke, ona je više poput iskustva. Sadrži puno imaginacije, dosta se stvari dešava. Može se reći da je jedna od poruka kako se dobro provesti bez gledanja u ekran, igranjem i maštanjem”, pojasnio je Pablo Ariel, jedan od dvoje autora predstave. Važno nam je da deci damo mogućnost da i oni budu kreativni, da razumeju i zamisle šta se dešava u predstavi. Kada deca gledaju TV ona su pasivna i primaju doživljaje sve vreme. Mi radimo suprotno od toga – dajemo im male inpute, a onda oni moraju da budu kreativni tokom predstave. Publika je na taj način mnogo prisutnija”.

Guli: predstava o ljubavi dede i unuka

U utorak je za 17 časova u Hotelu Patria zakazana promocija 14. broja časopisa za lutkarsku umetnost NITI  (izdavač: Pozorišni muzej Vojvodine) i Zbornika radova Pozorište za decu – umetnički fenomen” (knjiga 11, izdavač: Otvoreni univerzitet Subotica, Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, Pozorišni muzej Vojvodine). U filmskom programu je u 17 časova na repertoaru bioskopa Eurocinema ostvarenje Moja porodica i vuk” u režiji Adrije Garsije.

Četvrtog festivalskog dana, u sredu 22. septembra, na Sceni Jadran” Narodnog pozorišta biće izvedene dve predstave u takmičarskom programu: Tri puta kralj” nemačkog Pozorišta Gruene Sosse (12h) i Peća i vuk” Dječijeg pozorišta Republike Srpske (16h).

Otkazana je predstava Lutkarskastrastpremakraljuliru” Karabaska Teatra iz Rusije, koja je trebalo da bude izvedena u dva termina, 22. septembra i 23. septembra u 12 časova u Pozorištu Deže Kostolanji”.

U sredu će, u Hotelu Patria u 17 časova, biti održano i predstavljanje publikacije 70 godina mladih: Pozorište mladih Sarajevo” Dubravke Zrnčić-Kulenović, a u istom terminu u bioskopu Eurocinema, publika će moći da pogleda film Avanture Bigfoot porodice”.

Svi programi na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu su otvoreni za posetioce i besplatni.

Foto: Dejan Vuković