MAJSKA IZLOŽBA ULUPUDS-a U ZGRADI KLUZ-a

 Ovogodišnja 53. Majska izložba ULUPUDS- a, održaće se od 27. maja do 13. juna 2021, u prostoru suterena bivše zgrade “Kluza“ u Resavskoj 34. Izložbu će otvoriti predsednica ULUPUDS-a gđa Lidija Jovanović. Otvaranju će prisustvovati gosti iz zemlje, regiona i inostranstva. Tom prilikom umetnica Tonka Alujević iz Splita će izvesti performans “STAVI PRST U MORE I KONEKTIRAJ SE SA CILIN SVITON.”

Tema 53. Majske izložbe ULUPUDS -а UVID 21 osmišljena je kao završna etapa i meta – vizura trilogije izložbi koja je inicirana sa Udahom, kao primarnim životnim impulsom, koja je potom razrađena Umetničkim Prevratom u buntovnom, eruptivnom stadijumu, a sada predstavlja opsežnu dubinsku analizu stanja i doživljaja neposredno pred, tokom i na zalasku epidemijskog dejstva.

Glavni program obuhvata ostvarenja 105 umetnika iz različitih sfera primenjenih umetnosti. Nametnuta izolacija i zanemarena socijalizacija dovode do uprizorenja raznorodnih preispitivanja stvarnosti, kao i kreiranja mikro konstelacija. Dolazi do izražaja elastična i kreativna priroda umetnika, koja im omogućava ne samo da se adaptiraju na nove uslove, već i da istaknu značenje kolektivnih iskustava. Umetnici promišljeno odražavaju ofanzivne i defanzivne manevre koje preduzimaju da bi se izborili sa konsekvencama aktuelnih životnih okolnosti. Stičemo uvid u suptilne psihološke konfiguracije. Kompleksna doživljajna polifonija radova aludira na pobuđivanje empatije.

Fotografija očevidno dominira u ovogodišnjoj izložbenoj postavci. Preovlađujući misaoni konstrukti kreću se u opsegu degradacije ljudskosti. Domen arhitekture pokriva 6 projekata kreativnih intervencija u mikroambijentalnim višenamenskim celinama. Regionalni program obuhvata diverzifikovane kritičke i introspektivne radove 6 umetnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i  Crne gore. Odabrana su četiri video rada umetnica koje koriste video radove kao medijum intimnosti i kontemplacije.

U okviru pratećih manifestacija 52. Majske izložbe održaće se izložba dobitnice Velike nagrade 52. Majske izložbe, Marine Kocareve Ranisavljev u Galeriji Singidunum, Mini simpozijum, multimedijalna predavanja, filmske projekcije i prezentacije.

Svi prateći programi će se održavati u skladu sa preporukama Kriznog štaba o poštovanju bezbednosnih mera u cilju suzbijanja epidemije. ULUPUDS poziva sve posetioce da nose maske i održavaju neophodnu distancu, kako bi se predupredilo širenje virusa.