MEHTA ODUŠEVLJEN BEOGRADSKOM FILHARMONIJOM

Već nakon javno izrečenog oduševljenja najvećeg svetskog dirigenta, Zubina Mehte, muziciranjem beogradskih filharmoničara, bilo je jasno da će koncert u petak uveče biti prava poslastica koju su retki srećnici mogli da gledaju direktno iz sale. 

 

“Čekam sa oduševljenjem da počne večerašnji koncert. Zbog čega? Zbog toga što su oni postali jedan od velikih evropskih orkestara. Treba da budu priznati svuda u Evropi i u svetu. Njihov šef dirigent Gabrijel Felc je uradio izvanredan posao u poslednjih nekoliko godina. Ne mogu da se prepoznaju u odnosu na pre. Ja kao dirigent sam veome srećan svaki put kad se vratim. Svi treba da podrže veličanstvenu Beogradsku filharmonija”, rekao je u petak, nakon generalne probe Mehta.

I zaista – bilo je veličanstveno.

U to su se donekle uverili i oni koji su pratili koncert preko malih ekrana.

Beogradska filharmonija je oborila publiku s nogu maestralnim izvođenjem simfonija Betovena i Bramsa.

A onda je usledio ogromno iznenađenje za svetskog velikana. Desetominutne stajaće ovacije ispratile su ga nakon nastupa koji se krupnim slovima upisao u stranice kulturne istorije Srbije.

Beogradska filharmonija se zahvalila svom velikom, voljenom prijatelju na podršci priredivši mu nesvakidašnje iznenađenje.

 

Na desetine horskih pevača „sakrivenih“ u publici su na znak Ivana Tasovca, direktora Filharmonije, odjednom počeli da pevaju „He’s a jolly good fellow“ – pesmu koja se peva izuzetnim ljudima u posebnim prilikama. Melodiju su filharmoničari nastavili na svojim instrumentima kao i publika u prepunoj dvorani tako da se orio Kolarac pred dirnutim Mehtom. 

Gigant muzičke scene, jedinstveni Mehta, bio je oduševeljen iznenađenjem kao i filharmonijskim izvođenjem.

FOTO: Marko ĐOKOVIĆ
VIDEO: Beogradska FILHARMONIJA