MGM NA PRODAJU, KO ĆE SAD SNIMATI FILMOVE O BONDU?

Ako imate 4.5 milijardi evra, mogli biste postati vlasnici najveće filmske kompanije – MGM…

Kad kažemo – vlasnici – mislimo na sve što se vezuje za MGM: od studija u Holivudu do kataloga filmova o najpoznatijem britanskom tajnom agentu kao i prodaji prava na pravljenje budućih filmskih nastavaka.

Dakle, sve je na prodaju osim – imena. Ono je rezervisano za kompaniju koja bi se okrenula servisu kao što je Netflix.

Američki MGM nada se da će pokrenuti bitku za prava koja bi mogla da zainteresuju striming servise poput Netfliksa. Njegova najveća imovina uverljivo je filmska franšiza Džejms Bond, koju deli s porodicom Brokoli, suvlasnikom autorskih prava.

Interesovanje za Bonda poraslo je u oktobru nakon smrti Šona Konerija, prvog i, po mnogima, najboljeg glumca koji je utelovio britanskog tajnog agenta na filmskom platnu.

MGM je takođe producirao ili distribuisao filmove poput “Roki” franšize, “Plesa s vukovima” i trilera “Kad jaganjci utihnu” o kanibalu Hanibalu Lekteru, kao i mnoge TV serije, uključujući “Sluškinjinu priču”.

Kako navodi “Daily mail”, i ranije se čelništvo MGM-a poigravalo s mogućnošću prodaje svog kataloga, ali pandemija i rast popularnosti striming servisa naveli su ih na razmišljanje da bi ovaj put mogli dobro da ga unovče, sa investitorima privatnog kapitala kao mogućim suparnicima striming gigantima u novčanom nadmetanju.

Američka filmska kompanija, koja u svom katalogu ima više od četiri hiljade filmskih naslova i više od 17 hiljada sati snimljenog televizijskog materijala, već je postala predmet brojnih nagađanja o prodaji prava, a “Apple” i “Amazon” proglašeni su potencijalnim kupcima.

“Wall Street Journal” izvestio je da je studio, čiji je najveći deoničar njujorški hedge fond, angažovao Morgan Stenli i LionTree LLC kako bi ih savetovali o procesu formalne prodaje svog filmskog i televizijskog asortimana, navodi B92.