MILAN LANE GUTOVIĆ (1946 – 2021)

Zapravo je sada svejedno da li je Srbija ostala bez glumačke gromade kakva se teško može ponoviti zbog kovida, upale pluća, raka, srca, stresa, sveopšteg zagađenja. Ostaje samo posledica: Laneta Gutovića više nema. Napustio nas je onako kako je i živeo: svojeglavo, pomalo namćorasto, gotovo umetnički, beskrajno šarmantan i inteligentan. 

Kada je sredinom avgusta hitno primljen na VMA zbog problema sa disanjem, većina ljudi iz kulturnih krugova bila je iznenađena: znalo se da se Lane – zbog svojih hroničnih kardioloških problema i stentova – ozbiljno čuvao u vreme pandemije.

U škrtim izjavama lekara moglo se pročitati da se “najverovatnije radi o post-kovid sindromu”.

Ali danas to više nije važno.

Jer ga više nema.

Nema čoveka koji je umeo istovremeno da nasmeje običnog seljaka i člana Akademije nauka i umetnosti. Nema glumca koji je mogao da priča deci o pustolovinama, a da iste večeri igra ulogu Kamija Sandebiza u Bubi u uhu.

Nema jednog od retkih glumaca koji je umeo da “šmira” tako maestralno da od toga napravi svoj stil glume.

Nema jednog retko obrazovanog čoveka u čijoj glavi se krila čitava biblioteka pročitanih knjiga.

Milan Lane Gutović je umro.

Iza sebe je ostavio na stotine uloga u pozorišnim predstavama, TV dramama, serijama i filmovima. Iza sebe je ostavio i sve moguće glumačke nagrade koje je osvojio na pozorišnim i filmskim festivalima.

Milan Lane Gutović. Glumac koji je daskama koje život znače, televizijskom ekranu i filmskom platnu poklonio više od pola veka svog života. Sada je na putu ka nekoj novoj sceni, na kojoj će, sigurno, pred odabranom publikom igrati svoj kabare.