MILENA MARKOVIĆ DOBILA NINOVU NAGRADU

Knjiga Deca autorice Milene Marković dobitnik je 68. Ninove nagrade za najbolji roman, objavio je žiri koji su činili književna kritičarka Marija Nenezić, pesnik Branko Kukić, književnik Ivan Milenković, pesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić.

Roman Deca, u izdanju kuće “Lom”, govori o jednom životu koji je, kao i svaki život, sačinjen od više života, te sada sve te živote na okupu drži priča ispričana u stihovima, bez znakova interpunkcije i bez velikog početnog slova, navedeno je na proglašenju.

“Bavila sam se epohom i svetom koji je zauvek nestao. Ne tiče se to samo naše zemlje, već i drugim prostorima i vrednostima. Reč vrednosti je mala, rekla bih pre da sam se bavila ekstazom, sudbinom i agonijom slobode. Pokušala sam kroz ličnu priču da pokažem kako svi plaćaju cenu”, rekla je Marković na ceremoniji proglašenja.

Govoreći o žanru svog dela, prenosi Nova, rekla je kako je “tanka linija između proze i poezije”. Odlučila se, kako kaže, da “napravi poemu, roman u stihu i rad na njemu je trajao nekoliko godina”. Priznala je i kako je njen roman “nadrastao” i nju, i sve što je uradila.

“Biti u društvu najomiljenijih likova neke urbane sredine ili u prevodu biti cool, možda je nekom sasvim u redu. Međutim kakve to veze ima sa NIN-ovom nagradom ili kakve veze ima sa NIN-ovom nagradom kvalitetna pesnikinja sa razlogom i nekvalitetni prozaista sa razlogom. Malo objašenjenje, NIN-ov žiri je sad nadmašio sebe u gluposti, pa je dobitnik ovogodišnje NIN-ove nagrade ni manje ni više nego poznata pesnikinja i profesorka Milena Marković. Milena Marković je odličan pesnik i scenarista,ali ne romanopisac. Pored Albaharija, Tešina, Kopicla (ups i on je pesnik više nego prozaista, da nagrada ode u ruke pesniku), to je iznenađenje. Mora da su uveli nova pravila da i pesnici mogu da učestvuju u izboru za NIN-ovu nagradu”, smatra Karlo Astrahan, pisac i urednik u izdavačkoj kući Liberland:

“Legitimo je da jedni misle kako je sasvim ok dobiti nagradu za delo koje ne spada u kategoriju proznih dela, već to poetsko delo nazivaju roman u stihovima. Ali onda je isto tako legitimo da kratka priča bude novela, a novela ne bude kratak roman nego roman, poema postane roman, poezija se pretvori u kratku priču, itd,itd…Prosto mora da ima nekog reda,ali kako je tako je. Idemo dalje”, zaključio je on.

 

Nin-ov žiri činili su književna kritičarka Marija Nenezić, pesnik Branko Kukić, književnik Ivan Milenković, pesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić.