MIRA BANJAC DOBILA BEOGRADSKOG POBEDNIKA NA OTVARANJU FESTA

 

Glumačka elita Srbije praćena filmskim autorima je pretposlednjeg dana februara preplavila Sava Centar, u kom je otvoreno 48. izdanje Festa. 

Na svečanom otvaranju festivala Uliks Fehmiju, sin velikana našeg glumišta Bekima Fehmijua, kome je posvećen ovogodišnji Fest, dodelio je nagradu Beogradski pobednik Miri Banjac. 

Naša svevremena filmska diva dobila je Pobednika za životno delo, dok su nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobili Kosta Gavras i Džon Malkovič. Ova dva velikana svetske kinematografije preuzeće svoje nagrade u narednim danima, kada stignu u srpsku prestonicu.

“Hvala ljudima sa filma koji su mislili da treba da budem tu, pored onih koji su to veliko priznanje dobili pre mene. To su značajni ljudi i veliki. Ja sam za velikima samo trčala. I mnogo sam se natrčala da bih zatvorila večeras ovaj svoj kros”, rekla je 90-godišnja glumica u trenutku kada je primila nagradu iz ruku Uliksa, naglasivši da je “velika čast primiti nagradu od jednog Fehmijua”.

“Kada su me obavestili da Odbor Festa i umetnički direktor Jugoslav Pantelić imaju želju da ukažu čast umetničkom radu moga oca, srce mi je zaigralo brže”, rekao je Uliks Fehmiu:

“Bekimov odnos prema umetničkom činu stvaranja je bio gotovo religiozan, sličan odnosu vernika prema hramu. On je iskreno mislio da umetnost može da promeni svet, da može da učini čoveka boljim, da mu pomogne, da ga oplemeni, verovao je da nam ona daje mogućnost da progovorimo u ime onih čiji se glas retko čuje.

A onda je izgubio veru i u čoveka i u lekovitost sopstvene profesije.

Imao je 51 godinu, koliko ja imam danas, kada je odlučio da siđe sa scene i ode u tišinu. Odlučio je da se povuče iz javnog života u znak protesta protiv epidemije nacionalizma koja je zahvatala ove prostore jer je znao da je mržnja najopasniji virus koji se najbrže širi a najteže zaustavlja. Njegov je Gajgerov brojač bio veoma osetljiv. Nažalost, potpuno ispravan.

Ali, umetnik ne može bez umetnosti. On je samo zamenio život pred publikom pisanjem u samoći iz koje su nastale dve knjige. Za njih je on lično smatrao da je to nešto najvažnije što nam je ostavio za svoga boravka u ovom vremenu i prostoru. Jer, potreba umetnika da postavlja pitanja, da svedoči i komentariše svet u kome živi je jača i slična našoj potrebi za vazduhom”, poručio je Uliks Fehmiu, navodi portal Nova.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FESTA primetio je da se u protekloj godini pojavilo mnogo novih autora koji su svojom hrabrošću u izrazu i izboru teme zaslužili pažnju publike:

“Sa ovog mesta, na početku 48. Festa mogu samo da vas pozovem da kad god je moguće, i da, kad god je više moguće, vremena provedete u bioskopima gledajući brižljivo odabrane filmove na 48. Beogradskom međunarodnom filmskom festivalu“, rekao je Pantelić na otvaranju.

Publika je ove godine pokazala veliko interesovanje za programe festivala, a u žiži javnosti je svakako film Otac Srdana Golubovića, za koji se tražila karta više.

Publika je višeminutnim gromoglasnim aplauzom pozdravila ekipu filma koji je premijerno prikazan nakon ceremonije otvaranja, a Goran Bogdan koji u filmu tumači glavnu ulogu morao je više puta da se pokloni beogradskoj publici koja ga je stalno “vraćala”.

Ovaj film je inače u konkurenciji za nagrade sa još 19 filmova iz celog sveta.

U Glavnom takmičarskom programu se nalazi i još jedan domaći film: Sumrak u bečkom haustoru Mladena Đorđevića.

U narednih 10 dana publika u Beogradu će u osam bioskopskih sala moći da vidi 96 premijernih ostvarenja koji će biti prikazani u više od 300 projekcija.