MNOŠTVO NOVEMBARSKIH PREMIJERA U BEOGRADSKIM POZORIŠTIMA

U gotovo nemogućim uslovima zbog produžene pandemije virusa Kovid 19, prestonička pozorišta uspela su da za svoju vernu publiku pripreme nekoliko premijernih naslova!

Beogradsko dramsko pozorište, Bitef teatar, Pozorište na Terazijama, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Narodno pozorište, ali i Fakultet dramskih umetnosti imaće tokom novembra nekoliko premijera.

Prva, beogradska premijera zakazana je za 4. novembar, kada će na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta biti izvedena predstava “Te noći sam je video” prema romanu Draga Jančara i u režiji Janeza Pipana. U pitanju je koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, koja je imala premijeru 24. septembra u Sloveniji, navodi Euronews.

Kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja bivše Jugoslavije, koji će govoriti na svom jeziku, kao i glumci beogradskog pozorišta – Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Pozorišni projekat “Neću više, mama!” u režiji Ive Olujić, koji sadrži šest dramskih tekstova od šest različitih pisaca, biće premijerno izveden 5. novembra u okviru poslednjeg dana festivala “Pozorište čuda” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odnosno sceni “Mata Milošević”.

Šest drama koje će biti izvedene u vidu scenskog čitanja su – “Platiti za to” Tomasa Pitersona, “Svi smo rođeni u krizi” Dejvida Finegana, “Kada” Vrena Brajana, “Ne zato što smo mi bogovi” Krisa Torpa, “Rendžer” Ivet Nolan i “San / Zapamti” Hane Kormik.

Bitef teatar započinje novu sezonu 7. novembra premijerom predstave “Sofija” u koreografiji i režiji nemačkog umetnika Feliksa Landerera i izvođenju “Bitef dens kompanije”, u saradnji sa “Landerer & Company”, čime se nadovezuje tematski na koncept proteklog 54. i 55. Bitefa, baveći se veštačkom inteligencijom.

U Ateljeu 212, 8. novembra biće premijerno izvedena predstava “Balkan Bordello”, a to scensko delo prvo je predstavljeno publici u Prištini (3. novembra). Teatar La MaMa kao nosilac projekta, Atelje 212 i Teatar Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije “Moj Balkan” Njujork/Beograd, realizovali su predstavu po drami Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj.

IZVOR: Euronews 
FOTO: Peter Giodani