MOMI KAPORU U ČAST

Veče posvećeno Momi Kaporu i sećanju na njega kao pisca i slikara, biće održano na desetu godišnjicu njegove smrti, u utorak 3. marta u Svečanoj sali Opštine Vračar sa početkom u 19 časova.

Tom prilikom biće održana promocija knjige „Najlepše priče Mome Kapora“, koju će pratiti izložba Kaporovih slika i crteža. Izložba će biti postavljena do 24. marta u galeriji Opštine.

Promociji knjige će prisustvovati i govoriti o Mominom radu i njegovi prijatelji: Rada Đuričin, Vjera Mujović, Marina Rajević Savić, Mirjana Bobić Mojsilović, Aleksandar Đuričić, kao i osnivač Zadužbine „Momo Kapor” Ljiljana Kapor.

Knjiga je bogato ilustrovana crtežima autora, a književnik Milisav Savić je u predgovoru napisao šta je lepa priča po Momi Kaporu: „Lepa priča je ona koja se može pročitati u jednom dahu. Ona je ujedno i najbolji lek protiv dosade. Sa lepom pričom obično počinje dan, ona vas budi, nikad ne uspavljuje“, navodi RTS.

Istog dana, u podne će, u  čast slavnog Mome Kapora, Pošta Srbije izdati poštanske marke u okviru serije Znamenite ličnosti, na kojima će biti Momini crteži: Autoportret, Portret Liki, Beograd na šeširu i Devojka sa ružom, koji uspešno prezentuju lirski crtački stil koji je negovao. Predstavljanje ove serije poštanskih marki će biti održano u Muzeju Pošte, Majke Jevrosime br.13.

Slikar i pisac Momo Kapor bio je jedan od najcenjenijih protagonista beogradske pripovedačke škole.

Njegove knjige su prevedene na mnoge svetske jezike. Provincijalac, Foliranti, Beleške jedna Ane, Una, Zelena čoja Montenegra, Halo, Beograd, Dosije Šlomović, Konte, Magija Beograda, Putopis kroz biografiju, Od istog pisca, Uspomene jednog crtača i mnoge druge bile su na listama bestselera, a neke su još na njima.

Od ostalih beogradskih pisaca razlikuje se i po tome što je sâm ilustrovao svoje knjige, negujući poseban lirski crtački stil. Bio je dugogodišnji novinar-kolumnista vodećih beogradskih listova. Njegov opus upotpunjuje dvadesetak izvedenih radio, TV i pozorišnih drama, kao i nekoliko filmskih scenarija.

Po njegovim knjigama snimljeno je nekoliko igranih filmova, a i sam je bio scenarista mnogih filmskih i televizijskih projekata. Svoje slike je retko izlagao, nekoliko puta u Njujorku, Bostonu i Karakasu, u Ženevi, Frankfurtu, Briselu, Parizu, Udinama, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i na Mećavniku.