MUZIKA ZA SOLO I DVA KLAVIRA NA KOLARCU 24. MARTA

Koncert Branke Parlić i Nataše Penezić u Kolarčevoj zadužbini otvara muzički program Kontakt konferencije 24. marta u 21 čas. Koncert pod nazivom “PAVANA AND MORE – muzika za solo i dva klavira” predstaviće dela Stiva Martlanda, Gevina Brajersa, Meredit Monk, Dragoljuba Ilića Ilketa, Vilijama Dakvorta i Filipa Glasa.

Branka Parlić je diplomirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Olge Mihailović. Usavršavala se u klasi profesora Pjera Sankana na Letnjoj muzičkoj akademiji u Nici/ Francuska. Posvećeno se bavi stvaralaštvom francuskog kompozitora Erika Satija, kao i Novom Muzikom 20. i 21. veka.

Učestvovala je na brojnim evropskim i regionalnim festivalima. Njeni snimci i video klipovi emituju se na radijskim i televizijskim stanicama u regionu, kao i na britanskim TV kanalima Classic FM i C Music TV. Dobitnica je nagrade Global Music Awards za 2020. godinu.

Kao aktivni pijanista sa pet kompakt izdanja, organizator koncerata, pedagog i predavač, već dugi niz godina, se bavi afirmacijom i promocijom Nove Muzike. Članica je Ansambla za Drugu Novu Muziku od osnivanja 1977. Od 2006. godine deluje kao umetnički direktor koncertnog serijala “Nove Uši za Novu Muziku” posvećenog Novoj Muzici.

Nataša Penezić nakon osnovnih i master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Svetlane Bogino, završava master studije na Кraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu, u klasi profesora Stefana Šeje. Doktorski umetnički projekat brani 2018. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. dr Dubravke Jovičić.

Od 2014-2019. zaposlena je na AUNS, a od 2019. na FMU, kao docent za užu umetničku oblast Klavir – uporedni predmeti. Učestvovala je na brojnim festivalima uključujući Кlangspuren Festival, IMPULS Graz, Ghent Festival, Ars Musica Brussels, Aarhus Festival, Kassel Minimal Music Festival, Euro Arts Music Festival, European Clarinet Festival Ghent…

Кao počasni gost debitovala je 2000. godine u Moskvi sa Orkestrom КREDO i dirigentom Ninom Mitrikovskajom.

Nastupala je sa simfonijskim orkestrom iz Кjođe, Ansamblom SINК centra iz Novog Sada, kao i Кamernim orkestrom Muzikon. Posvećena je muzici 20. i 21. veka, i aktivno sarađuje sa kompozitorima, među kojima se izdvajaju Frederik Rževski, Sofija Gubajdulina i Jasmina Mitrušić. Od 2017. godine član je Ansambla za drugu novu muziku.

Ulaznice za koncert ,,PAVANA AND MORE – muzika za solo i dva klavira” dostupne su putem sajta  tickets.rs i na blagajni Zadužbine Ilije M. Kolarca po ceni od 800, 1.000 i 1.200 dinara.