NA DANAŠNJI DAN 02. MART

1824 – Rođen je češki kompozitor, dirigent i pijanista Bedžih Smetana čije delo predstavlja uspešnu sintezu folklornog i umetnički doteranog muzičkog izraza. Utemeljitelj je češkog nacionalnog izraza u muzici i osnivač češke opere (“Moja domovina”,”Prodana nevesta”, “Dalibor”).

1930 – Tužan dan za poeziju i prozu Velike Britanije: D. H. Lorens, engleski pesnik i prozaista, koji je svetsku slavu stekao romanom Ljubavnik lejdi Četerli, umro je od tuberkuloze u svojoj 44-oj godini.

1942 – Rođen je Lu Rid, američki muzičar, pevač i tekstopisac, vodeći gitarista kultne rok grupe Velvet Andergraund. Rid je osim muzičke karijere u bendu objavio i 20 solo albuma, od kojih je najponatiji Transformer (1972) na kom su radili Dejvid Bouvi i Mik Ronson. Rid je učestvovao u obnovi grupe Velvet andergraund devedesetih godina prošlog veka, te je napravio nekoliko novih albuma, uključujući album priznanja svom mentoru Endiju Vorholu.

1962 Rodio se Džon Bon Džovi, američki muzičar, pevač, tekstopisac, kompozitor i glumac, najpoznatiji kao vođa rok grupe koja je nosila njegovo ime. Sa 17 godina, Bon Džovi je radio kao čistač u muzičkom studiju svog rođaka, Tonija Bondžovija. Godine 1980, kada je muzičar Meko snimao u tom studiju, Toni je predložio Džona da otpeva pesmu „R2-D2 We Wish You A Merry Christmas“. Prvi put je dobio ponudu za ugovor o ploči 1983. godine Bon Džovi je oženjen svojom suprugom Doroti od 29. marta 1989. godine

1968. u engleskom gradu Česteru svet je ugledao Danijel Krejg. Karijeru je otpočeo nastupajući u pozorištu pošto je 1991. završio Školu za muziku i dramu “Gildhol” u Londonu. Pažnju filmske javnosti privukao je izvedbama u dramama Ljubav je đavo (1998), Rov (1999) i Kako biti normalan (2000) koja mu je donela Britansku nezavisnu filmsku nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Nakon toga usledile su uloge u visokobudžetnim projektima poput blokbastera: Lara Kroft – Pljačkaš grobnica, Put bez povratka, kao i Spilbergov triler Minhen…

Svetsku slavu stekao je kao šesti glumac kome je poverena naslovna uloga u popularnom serijalu filmova o britanskom špijunu Džejmsu Bondu.

1977  U Egziteru u Engleskoj rođen je Kristofer Entoni Džon Martin – pojednostavljeno – Chris Martin, britanski muzičar i pevač engleskog alternativnog rok sastava Kolplej. Osnovao je sastav zajedno s prijateljem i gitaristom grupe Džonijem Balkendom. Bio je u braku sa Gvinet Paltrou, glumicom iz SAD, s kojom ima dvoje dece.

1998 – Film “Titanik” je kao prvi film u svetu doneo prihod od milijardu dolara.