NA OTVARANJU FILMSKIH SUSRETA U NIŠU – TOMA

Za manje od deset dana filmska publika u Srbiji biće u prilici da se upozna sa još jednim filmom koji će – produkciji, glumački, rediteljski i scenaristički – sigurni smo – ostaviti još jedan dubok trag na ljubitelje ove grane umetnosti.

Tada će se, naime, na otvaranju 56. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma naše zemlje, popularnih i tradicionalnih Filmskih susreta u Nišu, premijerno prikazati novo ostvarenje Dragana Bjelogrlića – film pod nazivom Toma, posvećen životu i delu legende narodne muzike Tomi Zdravkoviću.

 

Drugog dana festivala Nišlije i njihovi gosti videće filmove „Nečista krv: greh predaka” Milutina Petrovića i „Živ čovek” Olega Novkovića, dok će u ponedeljak 23. avgusta biće prikazano ostvarenje Slobodana Pešića „Ne igraj na Engleze”, i „Dohvati nebo” Milutina Darića.

Četvrtog dana festivala (u utorak 24. avgusta) u zvaničnoj konkurenciji za nagradu biti prikazani filmovi filmovi „Aleksandar od Jugoslavije” Zdravka Šotre i „Lihvar” Nemanje Ćeranića, a u sredu, 25. avgusta „Pucnji u Marseju” Gordana Matića i „Jedini izlaz” Darka Nikolića.

Poslednje takmičarske večeri na niškom fetsivalu, u četvrtak 26. avgusta na programu su ostvarenja „Oaza” Ivana Ikića i „Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića.

Filmski susreti završavaju se u petak 27. avgusta svečanošću proglašenja i dodelom nagrada i priznanja, nakon čega će biti prikazani dokumentarac „Glumčina” Vladimira Ristića o nezaboravnom Zoranu Radmiloviću, i jedna epizoda serije „Branilac” u režiji Jelene Svetličić i Gojka Despotovića.

Tokom 56. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma u Srbiji, koji pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS i grada Niša organizuju Udruženje filmskih umetnika naše zemlje i Niški kulturni centar, tradicionalno je predviđen veliki broj pratećih manifestacija, tribina, izložbi i književnih promocija, navodi Politika.

Nagrada za životno delo „Pavle Vuisić”, koja je ove godine odlukom Uruženja glumaca Srbije pripala glumici i vrsnom umetniku filmskog platna Ljiljani Sretenović, takođe će biti uručena tokom sedmodnevnog festivala u Nišu.

FOTO: Monika Husar