NAJBOLJE SRPSKE MINIJATURE U GALERIJI SINGIDUNUM

Izložba „Mali format ULUPUDS-a 2020.“, u organizaciji Odbora Slikarsko – grafičke sekcije, otvorena je u utorak, 15.12. u galeriji “Singidunum”  samo u prisustvu organizatora i nagrađenog autora.

Ova odluka doneta je zbog mera Kriznog štaba, a izložbu će publika moći uživo da pogleda i glasa za radove, od ponedeljka do subote, u periodu od 10 do 17 časova.

Ove godine predstavljena su 42 autora, sa isto toliko radova, u različitim tehnikama.

Svi izlagači su članovi sekcija jednog od najstarijih reprezentativnih umetničih udruženja u Srbiji, ULUPUDS-a.

“Veoma nam je drago što smo, uprkos složenoj situaciji tokom cele 2020.-e godine, ipak uspeli u nameri da ovu izložbu uživo predstavimo publici u svih 8 planiranih gradova, širom Srbije. Posetioci su i ove godine mogli da glasaju za izložene radove”, saopštili su organizatori.

Ana Petrović – Over the Line

Izložbu su otvorile predsednica slikarsko – grafičke sekcije Milica Vuković i istoričarka umetnosti Jelena Balević.

“Mali format” je tokom prošle godine predstavljen u Velikoj Plani, Staroj Pazovi, Paraćinu, Jagodini, Despotovcu, Arilju, Kruševcu i Beogradu.

Tatjana Trajković – Ringišpil

“Iako neospornog kvaliteta, mali format umetničkog dela je, čini se, ipak ostao u zapećku istorije umetnosti, zbog čovekove večite opsednutosti veličinom i (nagonskog) udovoljavanja najnepouzdanijem čulu od svih – vidu. Tako je kroz različite epohe, a naročito u današnjem vremenu spektakla, na snazi ostao aksiom – „veće je bolje“.

Da je u pitanju sistemska zabluda – jer pomenuto načelo ne može imati univerzalnu primenu, niti se odnosi na svaki aspekt života, dokazuje upravo ljudski odnos sa delima velikih dimenzija i njegove konsekvence.

Rad Aleksandra Lukića

Veliki formati se, mogu proglasiti idealnim (umetničkim) proizvodom današnjice, u kojoj je jedino poželjna pasivna individua, udaljena od svakog refleksivnog sadržaja, sistemski unificirana, suštinski nezainteresovana, nekritična i nema.

Radovi malog formata, sa druge strane, izazivaju usmereno kretanje ka delu, uvlačeći posmatrača u svoje gravitaciono polje, podstičući na kreativno promišljanje sadržaja i rekreiranje prvobitnih umetničkih ideja i poruka”, navodi između ostalog istoričarka umetnosti Jelena Balević u svom tekstu posvećenom minijaturama koje su se našle na ovogodišnjoj izložbi u Singidunumu.