NAJVEĆA SLIKA NA SVETU PRODATA ZA 62 MILIONA DOLARA

Umetnička slika Sače Džafrija, koja drži Ginisov rekord kao slika napravljena na najvećem platnu, prodata je za 62 miliona dolara na aukciji u Dubaiju.

Slika “Putovanje čovečanstva” je ujedno i druga najskuplja slika živog umetnika ikada prodata, a naslikana je na velikom platnu na podu plesne dvorane hotela Atlantis u Dubaiju, prenosi Rojters.

Izrada slike trajala je sedam meseci, a platno je podeljeno na sedam delova, koje je sve zajedno kupio Andre Abdun, francuski državljanin koji živi u Dubaiju i bavi se prodajom kriptovaluta.

Suma koja je izlicitirana na aukciji biće usmerena u fond Dubai Cares (Dubai Brine) i partnere fonda UNICEF, UNESCO, Global Gift Fondacije…

Inače, organizatori aukcije planirali su da ovo umetničko delo (koje je trebalo da bude podeljeno na 70 delova koji bi bili prodavani zasebno) dostigne ukupnu cenu od 31 miliona dolara.

“Celog života sanjam da uradim nešto za moju decu, za mog oca. Razgovarao sam sa Sašom i otkrio svu ljubav koju ulaže u svoje slike. Kad sam bio mali, nisam imao šta da jedem. Svi smo morali da privređujemo, radimo. Svaki dolar nam je značio. I u tome je stvar: ako radimo zajedno – onda dajemo nadu deci u njihovu budućnost. Upravo to rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nemoguće je moguće”, izjavio je kupac slike, a prenela fondacija Global Gift na svom Instagram profilu.