NAŠ DOKUMENTARAC DOBIO NAGRADU U MELBURNU

Srpsko-portugalski kratkometražni dokumentarni film „Napolju cvetaju narandže“, autorke Nevene Desivojević, dobio je nagradu Black Magic Design za najbolju kameru na Filmskom festivalu u Melburnu u Australiji, koji se tradicionalno održava od 1952. godine. 

Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, a u našoj zemlji će premijerno biti prikazan na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji se ove godine održava od 3. do 10. septembra.

„Tokom završnog semestra na Master studijama programa Doc Nomads, u novinskom članku naišla sam na vest da u jednom malenom selu na severu Portugala neko od žitelja potkrada ostale seljane. To me je odmah podsetilo na situaciju sa kojom su se seljani u mom šumadijskom selu nosili u danima mog detinjstva, što je bila motivacija da otputujem tamo i upoznam ih”, rekla je Autorka filma Nevena Desivojević.

Film, prema sinopsisu, kaže da među planinama, čovek odoleva sam u selu koje nestaje. „Lutajući maglovitom prirodom, krećući se unutar zidova svoje mračne kuće, on oplakuje svoje stanje čoveka, osuđen da služi okruženju koje je odbacio”, stoji u zvaničnom opisu filma.

Rediteljka Nevena Desivojević je rođena u Srbiji, a 2016. je diplomirala na Međunarodnom zajedničkom master kursu Doc Nomads (Lisabon, Budimpešta, Brisel).

Radila je kao pomoćnica montažera na dugometražnom dokumentarnom filmu “Polje” Tiaga Hespanhe, koji joj je bio kreativni saradnik i na aktuelnom ostvarenju, uz ostatak ekipe iz Srbije iz Portugala.

Foto: FCS promo