NE SMETE PROPUSTITI: PREDSTAVA O ZAMIŠLJENOM PUTOVANJU ANDRIĆA I CRNJANSKOG

Premijera predstave Zagreb – Beograd via Sarajevo, rađene prema drami Jelice Zupanc biće održana u nedelju, 21. novembra u 20 sati na sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U komadu čija se radnja odvija u vozu od Zagreba do Beograda, pratimo zamišljeno putovanje dva velikana naše književnosti: Ive Andrića i Miloša Crnjanskog.

Nakon tek završenog Prvog svetskog rata u kom je Crnjanski ratovao na strani Austrougarske, a Andrić bio utamničen u Mariboru zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu, oni se sreću u Zagrebu u trenutku ujedinjenja jugoslovenskih naroda u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, raskidanja sa starim i započinjanja novog, na ovom putovanju koje se odvija početkom 1919, ulazimo u emotivni, intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja – preispitujući ono što je prošlo i anticipirajući ono što tek dolazi.

Lik našeg Nobelovca u ovoj predstavi tumači Aleksej Bjelogrlić, dok Crnjanskog na scenu donosi Miodrag Dragičević. U predstavi igraju i Nebojša Milovanović (kom je poverena uloga Doktora A), Marko Janketić (mornar), Nikolina Vujević koja tumači ulogu dame iz kabarea, mlade Austrijanke, kao i Joakim Tasić, u ulozi veoma mladog vojnika K.

Režiju, adaptaciju i scenografiju uradio je Gorčin Stojanović. Lana Cvijanović je bila zadužena za kostime. Ana Đorđević je komponovala songove. Ljiljana Mrkić Popović bila je saradnik za scenski govor, Bogdan Braković je bio zadužen za dizajn zvuka. Plakat za predstavu uradio je Mirko Ilić, jedan od najvećih dizajnera i ilustratora današnjice.

Ovom predstavom, JDP obeležava 60 godina od kada je Ivo Andrić nagrađen Nobelovom nagradom za književnost. Andrić je od 1956 do 1965. godine bio predsednik Pozorišnog saveta JDP. 

Naslovna fotografija: Gorčin Stojanović i glumci na prvoj probi 29. juna 2021. FOTO: JDP