NEBU POD OBLAKE, MORU POD TALASE

Prvog dana septembra u galeriji Singidunum (Kneza Mihaila 40) biće otvorena izložba grafika naše poznate umetnice Tatjane Trajković. Izložba pod nazivom Nebu pod oblake, moru pod talase, biće otvorena za posetioce sve do 10. septembra u ovoj prestoničkoj galeriji. 

Dobro more, Tatjana Trajković

Nakon Velike Plane, Zemuna i Pančeva, ovo je četvrta samostalna izložba umetnice koja je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna na prelazu između dva milenijuma, na odseku grafika knjige/fotografija.

Tatjana Trajković provela je 16 godina radeći kao grafički dizajner, art direktor, urednik fotografije i novinar, a 2017. osniva udruženje Centar za umetnost i kulturu Artelje, čije su aktivnosti usmerene na podršku deci i roditeljima kroz likovne radionice, predavanja, edukaciju i art terapiju.

Iza sebe ima više od 15 grupnih izložbi u regionu. Poslednje tri godine aktivno se bavi monotipijom, a u svom umetničkom radu primenjuje i kolaž, akvarel i akril na platnu.

“U okviru teme Nebu pod oblake i moru pod talase radim grafike koje opisuju otisak duše. Verujem da duša treba da leti sama, i dok je dan i dok je noć, da sakuplja najsuptilnije emocije iz okruženja u kome je slobodna, opuštena i nesputana. Njeno je nebo, njeno je more, njen je i ceo podzemni svet. Kada je duša slobodna čovek vidi duboko, razgovara sa životinjama, poznaje šumu i oblake”, objašnjava umetnica i dodaje: “Različiti su načini na koji može da se poleti, različiti su prizori na koje se u tom letu nailazi i to je osnovna tema kojom se bavim. Svaki utisak postaje otisak!”

Radovi su urađeni u tehnici monotipije, u različitim formatima. Monotipija je tehnika otiskivanja samo jednog otiska. On je jedinstven i neponovljiv, baš kao i svaki let duše. Ne može se umnožiti niti se može podeliti, ostaje kao jedinstven prikaz momenta u kome je let trajao.