NENAPISANA PISMA NADEŽDE PETROVIĆ U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU

U petak, 3. decembra, na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu,  biće izvedena  monodrama „NENAPISANA PISMA “ u produkciji Gradskog Pozorišta Čačak, povodom  148 godina od rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović.

Monodrama u izvođenju glumice Vanje Milačićizvedena je premijerno u Domu kulture Čačak ove jeseni na dan rođenja Nadežde Petrović, kao jedan je od pratećih programa izložbe “Zlatnom rukom i srebrnim srpom” Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku.

PROČITAJTE INTERVJU VANJE MILAČIĆ ZA PORTAL KULTURA 381 

“Počastvovana sam što mi je ukazano poverenje i prilika da igram ženu čiju hrabrost i talenat obožavam, ženu koja je vodila tako uzbudljiv život. A, posebno me privlači ta žena u Nadeždi Petrović koja nije želela da se ostvari. S druge strane, izgovaram iste rečenice danas koje je naša velika slikarka izgovarala u svoje vreme. Ta činjenica potvrđuje tezu da se položaj umetnika u Srbiji nije promenio od vremena kada je živela i stvarala Nadežda Petrović”, rekla je Vanja Milačić.

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka je oživela lik Nadežde Petrović u svom tekstu Nenapisana pisma, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović.

FOTO: Slobodan BUS Vukajlović