NETFLIX POSTAVIO BESPLATNE DOKUMENTARCE NA YOUTUBE

Netflix je postavio deset svojih obrazovnih dokumentaraca na YouTube kako bi obezbedio nastavnicima besplatni sadržaj za njihove virtuelne učionice. 

Među besplatnim dokumentarcima je “Naša planeta” sa Dejvidom Atenborouom. U ovom filmu prikazana su razna čuda prirode. Tu je i dokumentarni film “13ti” koji obrađuje 13. Amandman američkog Ustava, masovnu kriminalizaciju i američku zatvorsku industriju.

Uz ova dva remek dela, Netflix je u besplatan promet stavio i dokumentarce: “Apstrakt: Umetnost dizajna”, koji predstavlja velikane dizajna, umetnosti i nauke, “Bebe” – koji se bavi novorođenčadima, “Objašnjeno” u kom se obrađuju razni aspekti kulture, “Jureći koral” o grupi ljudi koji istražuju veliki koralni greben.

“Nokautiraj Kuću” se bavi izborima za Senat 2018 kroz oči četiri zaposlene žene. “Tačka. Kraj rečenice” je dokumentarac koji prati sudbinu Indijanke koja uči kako da napravi uloške. “Beli šlemovi” je dokumentarac o tri dobrovoljca, spasioca u Lepu, Siriji i Turskoj 2016, dok ostvarenje “Zion” prati sudbinu Ziona Klarka, mladog rvača rođenog bez nogu.

“Sada, kada su škole zatvorene, napravili smo izbor dokuentarnih filmova koji su dostupni u edukativne svrhe. Nadamo se da će ovo na jedan mali način pomoći učiteljima i nastavnicima širom sveta”, navodi se u saopštenju Netflixa.

Kao i sve druge kompanije koje se bave video produkcijom ali i strimingom, Netflix je prinuđen da praktično obustavi snimanje svih svojih serija.

Na ovaj potez odlučili su se nakon što su mnogi njihovi takmaci na globalnom tržištu, kao Warner Media i Apple počeli da puštaju svoje sadržaje besplatno. Tako Apple TV emituje besplatno veliki broj svojih serija, dok je HBO Warner Media poudio besplatni striming “Sopranosa” i “Žice”, kao i mnogobrojne druge sadržaje.

Razni Netflixovi obrazovni dokumentarci su dostupni na njihovoj YouTube stranici. Sve što treba da uradite je – da kliknete baš ovde.