NEVIDLJIVI ŽIVOT NAJBOLJI FILM 48. FESTA

“Nevidljivi život”, film Karima Ajnuza snimljen u brazilsko-nemačkoj koprodukciji, najbolji je film 48 FESTa. 

Tako je odlučio žiri našeg najprestižnijeg filmskog festivala, na čelu sa glumcem Sebastijanom Kavacom (Ederlezi Rajzing).

„Film, koji bi lako nazvali remek-delom, zaslužio je naše duboko poštovanje i vraća nam nadu u pravu umetnost stvaranja filmova“, navodi se u obrazloženju žirija u kom su, osim Kavace, bili i Dana Budisavljević, Nataša Ninković, Klemens Šik i Nikola Ljuca.

Za najboljeg reditelja proglašen je Čeh Vaclav Mohul za film „Obojena ptica“.

Žiri smatra da je Mohul napravio  monumentalno umetničko delo, koja podseća na najveća remek dela sedme umetnosti.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Trini Dirholm za dansko-švedski film „Dama herc”.

Nagrada za najbolju mušku ulogu sasvim očekivano pripala je Goranu Bogdanu za lik Nikole Stojkovića  u filmu „Otac“ Srdana Golubovića.
Bogdan je rekao da mu ova uloga mnogo znači, a posvetio ju je posvetio kolegi, uzoru, Nebojši Glogovcu.
Film je nastao kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Nagrada za najbolji scenario pripala je Riti Kalnejais za australijski film „Mlečni zubi“, a zbog specifičnosti stilskog postupka prema teškoj i ozbiljnoj temi.

Nagradu za najbolji debi je dobio Filipo Menegeti, reditelj filma „Nas dve“.

Žiri novouspostavljenog takmičarskog programa FEST Fokus, koji su činili Momir Milošević (predsednik žirija), Dušan Zorić i Damir Šehanović, proglasio je najboljim filmom ovog programa rumunsko-srpsko ostvarenje Ivane Mladenović „Ivana Grozna“.

Žiri takmičarskog programa „Nebojša Đukelić“ odlučio je da nagradu koja nosi ime našeg čuvenog kritičara, dodeli hrvatsko-srpskom filmu „Mater“ Jura Pavlovića, zbog inovativnosti u rediteljskom postupku u kontekstu jedne sveobuhvatne porodične drame, udahnutog osećaja optimizma uprkos gubitku.

„Veoma mi je drago što nagradu dobijamo na srpskom festivalu jer je bila velika srpska ekipa koja je radila na filmu, hvala im“, rekao je Pavlović. Film „Mater“ je takođe podržao Filmski centar Srbije, a nastao je kao hrvatsko-srpsko-francusko-bosanskohergegovačka koprodukcija

Ovu nagradu dodeljuje Fondacija „Nebojša Đukelić“, a žiri su činili Sandra Perović (predsednica), Aleksandar S. Janković i Saša Radojević.

Izvor: FCS