NJEGOŠEVA ODABRANA DELA – KNJIGA KOJA SE MORA IMATI

Crnogorski vladar, vladika, pesnik i filozof Petar II Petrović Njegoš ostavio je monumentalno književno delo, a najvažniji izbor iz dela Laguna objavljuje u luksuznom izdanju i po neverovatnoj ceni.

U ovoj knjizi čitalac će na jednom mestu naći četiri glavna speva, Njegošev opus magnum: „Gorski vijenac“, „Luča mikrokozma“, „Lažni car Šćepan Mali“ i „Svobodijada“, kao i dva manja, „Kula Đurišića“ i „Čardak Aleksića“, koji kao kakvi antipodi ilustruju Njegoševe romantičarske tematske preokupacije.

Ovom Njegoševom glavnom opusu prethodi ogled Ive Andrića Njegoš kao tragični junak kosovske misli, jedan od najrelevantnijih i istovremeno književno najupečatljivijih uvida u Njegošev život i delo, kao i istorijske i književne prilike u Crnoj Gori i na Balkanu u prvoj polovini 19. veka.

U prvom svom većem delu, filozofsko-religioznom spevu „Luča mikrokozma“, pesnik je biblijsku legendu o stvaranju sveta uzdigao do vasionskih razmera i dao priči o Bogu i Satani ne samo univerzalne, filozofske razmere nego ih obojio i svojim revolucionarnim idejama i slobodarskim težnjama.

Pošto je u „Luči“ izrazio viđenje da poreklo zla u svetu leži u metafizičkim, nadzemaljskim uzrocima, u „Gorskom vijencu“ je te uzroke video u zemaljskim, istorijskim okvirima, u jednoj istrazi poturica s početka 18. veka u Crnoj Gori, a njihovo otklanjanje u neprestanoj borbi za slobodu protiv tiranije.

Njegošev epski spev u deset pevanja, „Svobodijada“, u duhu „Ilijade“, opeva crnogorske pobede nad Turcima i Francuzima, a dramski spev „Lažni car Šćepan Mali“ približava čitaocu epizodu o jednoj intrigantnoj ličnosti iz crnogorske istorije.

Na kraju knjige nalazi se objedinjeni rečnik tuđica i manje poznatih reči i izraza iz svih spevova i poema u ovom izdanju.

Njegoševa „Odabrana dela“ možete pronaći od petka 26. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs po ceni od 1.099 dinara, a sa popustima u Noći knjige zaključno sa 28. junom samo za 660 dinara.