NOĆ KLAVIRA U ČETIRI RUKE

 

Klavirski duo koji čine slovenačka pijanistkinja Maja Tajnšek i beogradski pijanista Dragomir Bratić, nastupiće u Ustanovi Gvarnerius u četvrtak, 27. februara 2020. godine (s početkom u 20 časova).

Na programu koncerta su najlepša dela za klavir četvororučno Gluka, Gavrilina, Sen-Sansa i Rahmanjinova a ulaz na koncert je slobodan.

 

Maja Tajnšek potiče iz čuvene slovenačke muzičke porodice Rijavec, a klavir je počela da svira sa pet godina. Studirala je na Akademiji u Ljubljani, a kasnije na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, a dugi niz godina radila je kao profesor klavira i korepetitor u Muzičkoj školi Idrija.

U periodu od 1995. do 1997. godine pohađala je dvogodišnju specializaciju za izrazito talentovane studente u Gorici (Italija), pod umetničkim vođstvom profesora Sijavuša Gadžijeva.

Godine 2001. na poziv prof. Igora Laska upisala se na prestižni Ruski konzervatorijum A. Skrjabin u Parizu. Istovremeno, redovno je učestvovala na brojnim majstorskim kursevima kod eminentnih profesora (Lobanova, Senkova, Valdme).

Specijalističke studije klavira završila je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr. Arba Valdme.

Tajnšekova je i student doktorskih studija na Pedagoškom fakultetu Univerziteta na Primorskem u Kopru (Slovenija), a posebno se bavi fenomenom obrazovanja u ranom detinjstvu, talentom kao takvim i uticajem muzike na zdravlje.

Dragomir Bratić je počeo da svira klavir sa četrnaest godina. Maturirao je u Muzičkoj školi “Josip Slavenski” u Beogradu u klasi Zlate Poparić. Diplomirao je na katedri za klavir i magistrirao na katedri za kamernu muziku (smer: klavirski duo) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković.

Usavršavao se na majstorskim kursevima: Arba Valdme, Igora Laska, Pavela Nersesjana, Natalije Trul. Profesor je klavira u Muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu.

Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2005. godine.

Od 2006. je koordinator prof. Arba Valdme za Srbiju sa kojim je realizovao četiri akreditovana seminara odobrena od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Od 2008-2015. rukovodilac je upravnog odbora Međunarodnog takmičenja mladih pijanista u Šapcu.

Direktor je Republičkog takmičenja učenika muzičkih i baletskih škola Srbije od 2011. godine. Predsednik je klavirske sekcije Beograda od oktobra 2015. godine. Član je žirija na skoro svim domaćim takmičenjima i na takmičenjima u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji i Poljskoj.