NORVEŽANI RUŠE ZGRADU S PIKASOVIM MURALIMA

 

Sklonost ka uništavanju kulturnog nasleđa (arhitektonskog ili nekog drugog) izgleda da nije svojstvena samo ovim prostorima: Norveške vlasti su protekle nedelje, nakon nekoliko godina odlaganja, dale zeleno svetlo za rušenje zgrade Y u centru Osla na kojoj se nalaze dva murala Pabla Pikasa. 

Uistinu, vlada Norveške je preuzela obavezu da murale sačuva, ali aktivisti u ovoj zemlji, kao i kulturna javnost u celom svetu je šokirana odlukom norveških zvaničnika.

Pablo Pikaso je, zajedno sa norveškim umetnikom Karlom Nejarom napravio dva murala pod nazivom “Ribari” na spoljnim zidovima zgrade. Svetski priznati projekat bio je zaštitni znak ove zgrade, stare nešto više od pola veka, koju je projektovao Erling Vikso.

Prilikom suludog Brejvikovog bombaškog terorističkog napada 2011, zgrada je pretrpela velika fizička oštećenja, i zajedno sa susednom H zgradom (u kojoj se nalaze još tri murala Pikasa i Nejara) faktički zvrji prazna već devet godina.

Od 2014. u Norveškoj traje intenzivna debata da li zgradu treba rušiti (uz prezervaciju Pikasovih i Nejarovih umetničkih dela) ili ostaviti na mestu na kom je vlada planirala da izgradi administrativni kompleks.

I pored vladinih obećanja da će očuvati rad slavnih umetnika, veliki broj umetničkih radnika, aktivista, pa i političara osudila je plan rušenja zgrade Y, uz tvrdnju da je sama zgrada značajna koliko i murali. Peticiju kojom bi građani sprečili Statsbygg (norvešku agenciju za rukovođenje državnim nekretninama) da sruši zgradu, potpisalo je do sada 28.000 osoba.

Organizacija za očuvanje kulturnog nasleđa Europa Nostra (Naša Evropa) stavila je murale na listu najugroženijih umetničkih dela, a Njujork Tajms je još 2017. najavio mogući sumorni ishod problema zgrade Y.

Prošle nedelje je inače u Njujorku federalni apelacioni sud doneo konačnu presudu da kompanija “5Pointz Developers” mora da plati 6,8 miliona dolara grupi grafiti umetnika, čiji radovi su bili izbrisani sa zidova raznih objekata.