NOVA NAGRADA ZA ARHITEKTE: ALEKSANDAR DEROKO

Ustanova kulture “Parobrod” objavila je konkurs za bijenalnu nagradu “Aleksandar Deroko”. Ova nagrada, koja je tek ustanovljena i dodeljuje se po prvi put ima za cilj da podstakne umetničko stvaralaštvo na Opštini Stari grad.

Izbor dobitnika odnosiće se na delo objavljeno ili realizovano u protekle dve godine (od aprila 2019. do aprila 2021.), a za nagradu mogu konkurisati pojedinac ili grupa autora projekta iz oblasti arhitekture i urbanizma na Opštini Stari grad.

Projekat može biti samo idejni, ali i već realizovan, dok u izbor ulaze obnove fasada, projekti kuća, zgrada, parkova,spomenika, kao i arhitektonske celine na Opštini.

Na konkurs se mogu javiti autori tematskih i izložbi ilustracija, crteža, slika ili grafika čiji su radovi bili predstavljeni u relevantnoj kulturnoj instituciji (galeriji, muzeju, kulturnom centru…) na Opštini Stari grad, autori monografija i naučnih radova koji se odnose na istoriju, umetnost i kulturno nasleđe na Opštini ili su posvećene istaknutoj ličnosti koja je živela na Opštini Stari grad – državljani Republike Srbije, kao i strani autori.

Članovi žirija su prof. Branislav Mitrović, akademik i profesor na Arhitektonskom fakultetu, prof. Rastko Ćirić, ilustrator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, dr Marina Pavlović, istoričar arhitekture i zamenica direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Konkurs je otvoren do 15. avgusta.