NOVI FILM DRAGANA BJELOGRLIĆA NA POMOLU

Tvorac Senki nad Balkanom i TV serijala Montevideo, Dragan Bjelogrlić, i Zoran Lisinac, reditelj, počeli su sa snimanjem filma i serije “Toma”, posvećenog životu velikana narodne muzike – Tomi Zdravkoviću, koji bi trebalo da bude prikazan početkom 2021. 

Prve scene snimljene su u hotelu Avala, u kom je scenografski izvedena imitacija Bristola iz 70-tih godina prošlog veka.

“Toma” će biti sniman 60 dana, a sam film i serija će prikazati same početke i vrhunac slave nezaboravnog srpskog pevača, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Pored Tome Zdravkovića, u filmu će se kao likovi pojaviti mnogi poznati umetnici tog vremena: Silvana Aremnulić, Dragan Nikolić, Predrag Živković Tozovac, Lepa Lukić, Bora Todorović, Zoran Radmilović i mnogi drugi.

Gordan Matić, direktor FCS, koji je pre dve godine podržao ovaj projekat, posetio je set na kom je zatekao i glumce Milana Marića i Aleksandra Stojkovića.

„Biografski filmovi su uvek popularni, tako da sam siguran da će i ovaj imati svoje mesto pred publikom. Korona je sve prekinula, ali ova uporna ekipa radi na filmu iz sve snage, radi najbolje što može u uslovima koje ima. Samo želimo da osete da smo tu, da se nećemo izmaći i ostaviti ih, već da ćemo pomoći sve što možemo“, rekao je direktor Filmskog centra Srbije.

„Naša je ideja da napravimo impresionistički portret Tome Zdravkovića“, obašnjava Lisinac pristup epohi i muzičkoj legendi u središtu priče.

„Ovo ipak nije dokumentarni film pa da se previše držimo faktografskih detalja. To je impresija na ideju o mitu i legendi Tome Zdravkovića i toga šta on svima nama predstavlja. Dok smo radili istraživanje tokom pisanja scenarija, shvatili smo da je to čovek koga u stvari niko nije poznavao. Pronalazili smo suprotstavljena viđenja istog čoveka u par knjiga. Njegov brat Novica, poslednja žena Goca, Cune Gojković… Svi oni su imali neku verziju Tome koja se nije uklapala u ovu drugu.“

„Obično se napravi prvo serija, pa se iz nje izvuče film. Ovde je prvo napravljen scenario za film, pa je onda stigla ponuda i za seriju. Mi smo onda taj filmski scenario proširili. Generalno, serija će biti mnogo više biografska i baviće se Tominim životom više hronološki, dok će film imati svoju jasnu priču koja će biti usmerena više na poslednju godinu njegovog života i njegovo odbijanje da se leči. Iz te 1991. godine ćemo se vraćati u njegovu prošlost“, rekao je Dragan Bjelogrlić.

„U ovoj ulozi izazov i uživanje idu jedno uz drugo. Prvenstveno počev od te fizičke transformacije koja je zahtevna i koja u našoj kinematografiji do sada možda nije rađena na ovaj način. Zbog svega toga, uloga Tome Zdravkovića je za mene veliki izazov. Pogotovu uzevši u obzir koliko on znači ovom društvu i koliko ljudi vole njegove pesme. Koliko ih svi znaju. Koliko se Toma i njegovi stihovi i melodije dovode u vezu sa duhom tog jednog davno prohujalog vremena koje je odisalo posebnošću i ljubavlju“, rekao je Milan Marić.

Na scenariju su radili Nikola Pejaković, Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac i Maja Todorović.

Film i seriju (koja se snima istovremeno kad i film) režiraju Lisinac i Bjelogrlić, dok će svoj doprinos nastanku serije dati i reditelj Đorđe Vojvodić (reditelj nekih epizoda serije „Žigosani u reketu“). Direktor fotografije je Goran Volarević (koji je već sarađivao sa Bjelogrlićem na „Montevideu“), autor muzike je Željko Joksimović.

Pored Marića u naslovnoj ulozi, ovoj ambicioznoj produkciji svoj glumački doprinos daju Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Olivera Bacić, Ivan Zekić, Denis Murić…

Foto: Monika Husar