NOVI FILMOVI na kanalu FCS ZA OČUVANJE SNAŽNOG DUHA

Filmski centar Srbije (FCS) je, na svom novopokrenutom youtube kanalu posvećenom domaćoj kinematografiji, za samo nekoliko dana stekao više od 5.700 novih pratilaca.

Nakon inicijalnih šest filmova, dodato je još sedam domaćih ostvarenja za besplatno gledanje :

“Kosmonaut lutalica” (kratki animirani film Marije Milanović Lazarevski), “Dok su oni leteli na mesec” Boriše Simovića, “Bakica hoće kući” Bojane Starčević, “Koreni zla” Želimira Gvardiola, „Olovka, dečak i san” Miroslava LJ. Jelića, “Lav s onoga svijeta” Marka Cvejića i “Dolina vladara” reditelja Jefima Graboja.

“Kosmonaut lutalica” je pseudo dokumentarna naracija o prvom živom biću u kosmosu – psu Lajki. Gotovo da nema čoveka koji nije čuo za Lajku, ali malo njih zna šta se zapravo desilo sa njom.

Radnja kratkometražnog igranog filma „Dok su oni leteli na Mesec” u režiji Boriše Simovića, odigrava se u Begradu 21. jula 1969. godine. To je dan kada je Apolo 11 sleteo na mesec – grad je pust, a svi hipnotično prate TV prenos. Jedino su Tozi i Vera obuzeti međusobnim zbližavanjem. Uloge tumače Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Jelica Brestovac i Radojko Špica.

Kratkometražni igrani film „Bakica hoće kući” režirala je Bojana Starčević, a u njemu pratimo senilnu staricu koja živi sa sinom i snajom. Jednoga dana ona poželi da se vrati svojoj kući, ali nastaje problem jer se bakica ne seća gde je njena kuća. Ključne uloge u filmu “Bakica hoće kući” odigrali su Tatjana Beljakova, Radoje Čupić i Tatjana Venčelovski.

„Koreni zla” autora Želimira Gvardiola je kratki dokumentarni film – esej mozaične strukture i krupnog plana o korenima porodičnog nasilja i tankoj liniji izmedju nasilnika i žrtava. Film prati događaje iz života jednog broja ljudi koje je akt nasilja nad članom porodice doveo u zatvor i pokušava da da odgovor na pitanje da li je moguće porodične konflikte rešavati na mirniji način.

“Olovka, dečak i san” je priča o odrastanju, zrelom dobu i preranom kraju jednog večitog dečaka, u kojoj se prepliću i poistovećuju njegov stvarni život i njegovi snovi. O čoveku koji je zapravo, živeo svoje snove, sve do trenutka kada ga je najveći od njih nadrastao i trajno uvukao u sebe. Reditelj je Miroslav LJ. Jelić. a film je osvećen Veljku Bikiću (1951-1998), umetniku, producentu i dragom prijatelju.

Dokumentarac “Dolina Vladara” u režiji Jefima Graboja iz Izraela govori o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu, na brdu Zabučje iznad Užica.

Dokumentarni film “Lav s onoga svijeta” je dokumentarna priča o savremenom svecu, proroku moderne Srbije, ideološkom i moralnom emigrantu, cirkuzantu i zabavljaču. Na svojevrstan, paganski način, kontroverzno, on reflektuje današnje društvo. Sa svojim znanjem i veštinama, mnogima predstavlja neprocenjivu utehu i jedini izlaz. Lav Geršman je antijunak srpske epopeje 21. veka.

Od ranije su u ponudi i sledeći nagrađivani filmovi: “Žicka”, kratki igrani film Ivana Bukvića; “Samo devojčice plaču”, kratki igrani film Vladimira Milovanovića; “Tako mi na istoku”, dugometražni dokumentarni film Katarine Mutić; “Tranzicija”, kratki igrani film Milice Tomović, “Život traje tri dana”, kratki igrani film Katarine Koljević; “Kamen u ruci”, kratki igrani film Stefana Ivančića.